• 40.000 de oameni au mers pe jos 70 de kilometri, ca să protesteze față schimbarea legilor justiției din Israel.
  • În Ierusalim au izbucnit violențe între poliție și protestatari. Cel mai mare parc din oraș este ocupat de corturi.
  • 10.000 de rezerviști au semnat o petiție prin care spun că nu vor mai răspunde la mobilizare, dacă proiectul de lege trece în Knesset.

O mare de oameni a, între 35.000 și 40.000 conform estimărilor poliției, a mărșăluit de la Tel Aviv la Ierusalim. În drumul de 70 de kilometri mii și mii de oameni s-au alăturat coloanei de protestatari, hotărâți să își arate dezacordul față de reforma justiției din Israel, care va fi votată în Knesset zilele următoare.


Sosiți din toate colțurile Israelului, protestarii au ajuns sâmbătă seara la Ierusalim. În apropierea Curții Supreme au izbucnit ciocniri între protestatari și poliție.

Haaretz scrie că au izbucnit violențe și cu protestatarii care au blocat o autostradă.
Este al 29-lea protest din ianuarie și până acum. Israelienii se tem că prin reducerea prerogativelor Curții Constituționale Parlamentul nu va mai putea fi controlat.

Rămâne Israelul fără apărare?

În ultima săptămână sunt dezbateri aprinse în Israel, după ce rezerviștii armatei au anunțat că nu se vor mai prezenta la mobilizări. Jerusalem Post scrie că, în vreme ce presa partizană guvernului a ignorat subiectul, presa de opoziție a sărbătorit în fiecare seamă numele unor ofițeri care anunțau că nu mai vor să contribuie la apărarea țării dacă trec legile justiției.

O petiție online a strânsese, sâmbătă seară, peste 10.000 de semnături. Dar există și o contrapetiție, scrie Al Jezeera, semnată de peste 75.000 de rezerviști, care spun că vor apăra țara în orice context politic. Numărul maxim de rezerviști ai Israelului, care pot fi mobilizați în caz de conflict major, este de 400.000.

Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, încearcă să obțină o amânare a votului din parlament. Liderul opoziției, Yair Lapid, a spus sâmbătă că Netanyahu va trebui să aleagă între Forțele de Apărare ale Israelului și reforma din justiție.

Sute corturi alb-albastre au fost instalate în Sacher Park, cel mai mare parc din Ierusalim.

Dezbaterile în Knesset încep duminică la prânz. Benjamin Netanyahu a anunțat joi seara că rămâne deschis negocierilor cu opoziția, în condițiile în care proiectul este criticat la nivel internațional, inclusiv de principalul aliat al Israelului, Statele Unite. Miercuri, președintele Joe Biden a cerut guvernului israelian să nu grăbească reformele, să acționeze cu prudență, o critică indirectă neobișnuită la dresa politicii interne a Israelului.

Citește și

Avertisment de la Harvard: Următoarea pandemie ar putea veni din SUA

VIDEO Mii de turiști panicați părăsesc insula Rodos. Ce temperaturi vor arăta termometrele zilele următoare

Un mod oribil de a muri”: Cum îi ucide căldura extremă pe muncitorii din Italia