• Mii de turiști panicați sunt evacuați de pe insula Rodos. Pompeirii nu reușesc să stingă un incendiu din centrul insulei.
  • Valul de caniculă din Grecia va deveni cel mai lung din istoria înregistrată de această țară.
  • Temperaturile ar urma să depășească 40 de grade Celsius în următoarele două zile.
  • Autoritățile i-au avertizat pe oameni să nu se expună la soare în cele mai fierbinți perioade ale zilei și să rămână hidratați.

Mii de turiști panicați părăsesc insula Rodos. Flăcările se apropie de hoteluri, oamenii s-au refugiat pe plaje, în așteptarea vaselor care să îi scoată de pe insulă, scrie Le Figaro. Mai mult de 20 de vapoare participă la misiunea de evacuare. Oamenii se plâng că așteaptă prea mult ca să primească ajutor.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

De trei zile sunt incendii pe insula grecească. Dar sâmbătă a izbucnit un incendiu pe un munte din centrul insulei, într-o zonă greu accesibilă. Cinci elicoptere și aprope 200 de pompieri încearcă să stingă focul.

Valul de caniculă din Grecia va deveni cel mai lung din istoria înregistrată de această țară, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul institutului național de meteorologie. „Conform datelor, vom trece probabil prin 16-17 zile de caniculă, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în țara noastră”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare al Observatorului Național, pentru televiziunea ERT.

Temperaturile ar urma să depășească 40 de grade Celsius în următoarele două zile, ceea ce ar putea face din acest weekend de iulie cel mai fierbinte din ultima jumătate de secol. „Acest weekend riscă să fie cel mai cald înregistrat în luna iulie din ultimii 50 de ani”, a declarat Panagiotis Giannopoulos, meteorolog la televiziunea de stat ERT, relatează DW.

„Atena va avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius timp de șase-șapte zile, până la sfârșitul lunii iulie”. Autoritățile i-au avertizat pe oameni să nu se expună la soare în cele mai fierbinți perioade ale zilei și să rămână hidratați.

Incendii de vegetație în Grecia

Între timp, pompierii s-au luptat cu zeci de incendii de vegetație care ard în toată Grecia. Vineri, purtătorul de cuvânt al serviciilor de pompieri, Vassilios Vathrakoyannis, a raportat că ardeau 52 de noi incendii, în timp ce echipele se ocupau de un total de 79 de incendii.

În cursul săptămânii, pompieri din Polonia, România, Bulgaria, Malta și Slovacia s-au deplasat în Grecia pentru a ajuta la eforturi. Vathrakoyannis a declarat că țara va rămâne în stare de alertă până la sfârșitul săptămânii, pe fondul temerilor că vânturile puternice din nord ar putea declanșa noi incendii.

SUA, în pragul unui val de căldură „periculos și de lungă durată”

Sudul SUA este, de asemenea, sufocant, cu temperaturi de 41 de grade Celsius și peste în acest weekend, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS).

În Phoenix, Arizona, au fost prognozate temperaturi de până la 46 de grade și urmează un record de trei săptămâni la rând cu maxime de peste 43 de grade Celsius.

NWS a declarat sâmbătă că „un val de căldură periculos, de lungă durată și care va depăși recordurile va continua în sud-vestul țării în acest weekend” și a precizat că zonele deșertice de joasă altitudine vor resimți căldura în special.

Citește și: