• În Ucraina, deși este prima zi a Paștelui Ortodox, luptele nu încetează.
  • Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei.
  • Miracolul se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari, în toate colțurile lumii.

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut sâmbătă Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra Pogorârea Sfintei Lumini. An de an, în aceeași zi, o flacăra se aprinde într-un mod miraculos în inima mormântului lui Iisus. Cei care au credință că lumina este cerească, se înghesuie la Biserica Sfântului Mormânt pentru a o primi.

Paștele în Ucraina

Pentru prima dată în ultimii 300 de ani, Lavra a ținut o slujbă de Paști în limba ucraineană. La intrare, ofițerii de poliție au verificat documentele și conținutul coșurilor pentru a evita provocările din partea unor fanatici ai deputatului UOC.

Luptele se amplifică în Ucraina chiar și în prima zi a Paștelui ortodox, iar armata rusă a omorât doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev, în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

În orașul Zaporojie, Iuri Malaşenko, şeful administraţiei militare, a sesizat un atac dur al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, iar slujba de Înviere a trebuit să fie oprită: „Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

Paștele în Turcia și Egipt


În Turcia, patriarhului Ecumenic Bartolomeu a fost cel care a condus liturghia de la miezul nopții la Biserica Sfântul Gheorghe. Copiii au fost primii care s-au îngrămădit să ia lumină.

La miezul nopţii, au răsunat clopotele și pentru creștii ortodocși din Egipt, care reprezintă 10% din populaţia ţării.

„Îmi doresc ca Dumnezeu să ne protejeze de pandemii, de prețuri ridicate și de răul provocat de dușmanii noștri și să ne lase să trăim o viață plină de pace și iubire. Ne dorim ca acest an să fie plin de binecuvântări, de pace și dragoste între toți oamenii, să ne bucurăm de sărbători fericite, fie că suntem musulmani sau copți, și ca Dumnezeu să ne binecuvânteze cu zile bune”, a declarat o femeie.

Citește și