- Prima atestare documentară a Bucureștiului este datată 20 septembrie 1459.
- Este vorba despre un oficiu domnesc emis de curtea lui Vlad Țepeș.
- Actul recunoaște orașului de pe Dâmbovița rolul strategic din zonă.
Astăzi sărbătorești ziua Bucureștilor. Este o sărbătoare legată de o poveste, de Vlad Țepeș și de istorie.
Advertisment
Bucureștii au domeniul lor special în istoria literară. Și în cea românească dar și în cea internațională. De aceea, la Aleph facem drumul invers, de la zilele noastre la hrisovul semnat de Vlad Țepeș care marchează prima atestare documentară a orașului de pe Dâmbovița. Recent, a apărut o carte în care portughezul António Lobo Antunes vorbește și despre vizita lui la festivalul de poezie din București, în care spune că aici se întâmplă lucruri importante și admiră faptul că Muzeul Literaturii de aici are un festival a cărui imagine este o sculptură care îl înfățișează pe unul dintre cei mai faimoși scriitori din țara sa, Fernado Pessoa. Avem acest aer de pod de la un capăt la celalalt al Europei.
Hrisovul scris în slavonă în 1495 recunoaște dreptul de proprietate pentru boieri precum Andrei, Iova și Drag în cetatea București. Și încă un boier al cărui nume nu a fost încă descifrat în text. În 2023, José Luís Peixoto spune că el crede că specific și pentru unii și pentru ceilalți e modul în care îmbrățișăm influențele din afară.
Recomandări
Citește și:
- Ce efecte negative au rețelele sociale asupra tinerilor? Utilizarea lor în exces poate cauza tulburări psihice și așteptări nerealiste
- Noul proiect fiscal intră în dezbatere publică. Antreprenor: „Este o luptă de supraviețuire. Discutăm despre suportul statului care ar trebui să protejeze orice companie”
- Azerbaidjan a lansat o „operațiune antiteroristă” în Nagorno-Karabah. Ministerul Apărării din Baku acuză forțele armene de terorism
Partenerii noștri