• Uniunea Europeană condamnă atacul și cere oprirea focului.
  • Azerbaidjan și Armenia au intrat în război de două ori pentru Nagorno-Karabah.
  • Rusia spune că nu a știut de intervenția militară orchestrată de Baku.

După săptămâni de ciocniri sângeroase și o blocadă a enclavei armene Nagorno-Karabah, Azerbaidjanul a anunțat aseară că a lansat o „operațiune anti-teroristă” ca să alunge din regiune militarii armeni. Armenia neagă că ar avea soldați în enclavă. Nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. Cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au intrat în război de două ori pentru Nagorno-Karabah, mai întâi la începutul anilor 1990 după căderea Uniunii Sovietice și apoi din nou în 2020.

Antony Blinken a purtat discuții atât cu premierul Armeniei, care este supus unor proteste în Erevan, unde populația pro-occidentală este supărată pe premierul armean că nu intervine mai dur în ceea ce privește Azerbaidjanul. SUA recunosc suveranitatea și integritatea teritorială, dar și independența Armeniei, dar Blinken a discutat și cu președintele Azerbaidjanului. După aceste discuții, situația a deescaladat în sensul că Blinken a cerut încheierea imediată a ostilităților și a spus că nu există o soluție militară în zonă.

După discuțiile purtate de Blinken cu cele două părți, lucrurile s-au temperat, chiar dacă în fața guvernului din Erevan mai sunt protestatari, chiar și în fața ambasadei Rusiei, dar nu a crescut numărul de răniți și morți. Sunt 29 de morți și peste 130 de răniți.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Citește și: