• Joe Biden a spus la ONU că „Rusia este singura responsabilă de război, iar prețul păcii nu poate fi dezmembrarea Ucrainei.”
  • Președintele Volodimir Zelenski a evocat un summit pentru pace.
  • Volodimir Zelenski la ONU: „În fiecare deceniu, Rusia începe un război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate”.
  • Pentagonul va livra Ucrainei sisteme antiaeriene și muniție, fără rachete cu rază lungă.

Războiul din Ucraina a dominat prima zi a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, unde președintele Zelenski, aflat pentru prima dată la această tribună de la declanșarea agresiunii ruse, a transmis liderilor lumii să nu dea înapoi deoarece Rusia pornește un nou război la fiecare zece ani. Liderul SUA, Joe Biden, a cerut lumii să fie în continuare alături de Ucraina.

Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității, spune că: „ Nu aș pune pe cântar ce a câștigat Volodimir Zelenski, dar este clar că vocea lui s-a auzit în toată lumea, iar mesajele lui au fost bine primite în special în statele occidentale.”

„Secretarul general de la ONU a afirmat instituțiile create după cel de-al doilea război mondial nu refletă lumea de astăzi și chiar și președintele Joe Biden a spus de mai multe ori că ar trebui să apară o reformare a ONU și o extindere a consiliului de securitate pe alte continente”, a adăugat Florin Jipa.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE

Joe Biden: Nu putem permite Rusiei să continue această agresiune

„Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârţită, mai este independenţa oricărei naţiuni în siguranţă?” – este întrebarea adresată de Joe Biden Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. Discursul a fost urmărit din sala de către președintele ucrainian Zelenski care a luat și el cuvântul pentru prima data de la începutul războiului de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Marcela Feraru, editor Aleph News, spune că: „Vom afla azi, mâine, rezultatul acestor întâlniri, mult mai eficiente decât discursurile din plen, dar mai ales, va fi interesant de urmărit azi cum se va petrece intalnirea forțată în jurul mesei Consiliului de Securitate între ministrul rus de externe, absent ieri din sala, și președintele ucrainian”.

Președintele american a fost cât se poate de clar în ceea ce privește susținerea pentru Ucraina, iar anumite principii sunt sacrosante, inclusiv suveranitatea.

„Susținem eforturile Kievului care caută o soluție democratică și justă a războiului. Dar singură Rusia este responsabila, este singurul obstacol în calea păcii. Prețul păcii nu poate fiteritoriul ucrainean și victimele ucrainene. Nu putem permite Rusiei să continue această agresiune”, a adăugat el.

Citește și: