• Utilizarea social media în exces atrage o serie de consecințe negative asupra dezvoltării emoționale a tinerilor.
  • Sensibilitatea la social media este asociată cu schimbări la nivelul creierului sau pubertate.
  • La 19 ani apar cele mai multe probleme referitoare la satisfacția vieții, demonstrează studiile.

Într-un deceniu, rețelele de socializare au schimbat semnificativ modul în care ne petrecem timpul liber, diseminăm informațiile sau comunicăm cu ceilalți. Într-un studiu publicat de Nature Communication, o echipă de psihologi au arătat existența unei conexiuni negative între folosirea rețelelor de socializare și calitatea vieții. Viața „luxuriantă” prezentată pe social media poate crea așteptări nerealiste, ceea ce le induce tinerilor insecurități.

Psihologul Radu Leca spune că „rețelele de socializare ne manipulează din punct de vedere comportamental și emotional, oferindu-ne senzația că tot ceea ce este în interiorul platformei de socializare reprezintă un deziderat”.

Un studiu publicat în Avizul Chirurgului General din Statele Unite arată că aproximativ 95% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani folosesc cel puțin o platformă de socializare. Mai mult de o treime dintre aceștia raportează că folosesc rețelele sociale aproape constant.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Cele mai comune platforme: TikTok, Instagram și Snapchat

Cele mai comune platforme de social media pe care le folosesc acești tineri sunt TikTok, Instagram și Snapchat.

„Problemele care apar de tip anxietate, depresie, tulburare anxios depresivă și alte tipuri de tulburare sunt inofensive față de elementele care o să fie descoperite poate în 30 de ani și care au legătură cu tulburări psihiatrice majore ce apar din folosirea platformele de socializare”, a mai adăugat Radu Leca.

Părinții și îngrijitorii au declarat că sunt deosebit de îngrijorați de utilizarea rețelelor sociale și de următoarele probleme. 74% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea la conținut neadecvat, 54% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stima de sine scăzută.

Citește și: