Gigantul imobiliar chinez Evergrande nu pare să poată evita colapsul. Și asta ar putea duce la o nouă criză economică globală. Analiștii compară situația cu cea provocată de Lehman Brothers în America.

China este a doua economie globală și din acest motiv tot ce se întampla cu această economie, fiind și principalul producător de produse manufacturiere , afectează toate economiile”, a explicat, la Aleph news, analistul de politică externă Iulian Chifu.

Afacerile imobiliare în China reprezintă 30% din întreaga economie, așa că eșecul EVERGRANDE aduce după sine pierderi de miliarde de dolari.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Așa a început și chestia globală din 2008 care ne-a afectat suficient de mult pentru că ați văzut ce a însemnat tăieri de prețuri și salarii, blocarea, înghețarea lor, reducerea cu 25 % . Asta nu înseamnă că se duce în mod automat într-o criză globală dar deja semnalele sunt foarte puternice și ele țin de modul în care și-a gestionat China economie”, a adăugat Iulian Chifu.

Situația devine și mai tulbure, dacă ținem cont de faptul că America are o problemă cu lichiditățile. În plus, bursele americane au luat-o în jos.

Americanii au un sistem de pafonare a creditării sau nivelul de creditare pe care îl poate accesa trezoreria astfel încât să poată finanța agregat toată datoria publică. Întotdeauna această negociere a plafonului de creditare a fost un motiv de dezbatere politică la nivelul congresului fiindcă congresul decide nivelul de plafonare care în momentul de față este de 28, 5 trilioane de dolari”, susține Alin Andrieș, Specialist în piețe financiare.

România ar putea suferi ca urmare a scăderii burselor. Și asta din cauza împrumuturilor pe care Ministerul Finanțelor le-a făcut pe piețele externe.

Totodată Alin Andrieș, analist financiar atrage atenția și asupra impactului pe care Bursa de valori București l-ar putea resimți.

„Crescând volatilitatea pe piețele internaționale de regulă bursa de valori de la București este conectată și este posibil să fie afectată în sensul scăderii sau creșterii volatilității prețurilor”, conchide specialistul Alin Andrieș.