• Deficitul bugetar al României a ajuns la 9,8% anul trecut, potrivit ministerului de Finanțe
  • Surprinzător, veniturile au crescut cu 0,4% în 2020 față de 2019
  • Veniturile bugetului reprezintă o treime din PIB

Anul trecut, România a trecut prin criza COVID, iar ultimele date de la Ministerul de Finanțe nu arată prea bine. Am avut un deficit de peste 100 de miliarde de lei, aproape 9,8 la sută din PIB. Asta înseamnă că ținta de deficit este depășită.

Într-un an de criză, am avut, surprinzător, o ușoară creștere a veniturilor la bugetul de stat. De 0,4% față de anul anterior. Așa se face că am trecut de 320 de miliarde de lei în 2020.

Deși au scăzut semnificativ veniturile acumulate din impozitele pe profit, impozitele pe salarii sau chiar încasările din TVA, Guvernul a reușit să țină veniturile în echilibru în special cu banii veniți pe proiecte europene.

Cu cât au crescut cheltuielile, dacă deficitul e atât de mare

Cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% și au depășit 40% din PIB. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu asistență socială, arată datele Finanțelor. Au crescut anul trecut atât pensiile, cât și alocațiile copiilor.
Și pentru că sunt peste 8 milioane de beneficiari ai acestor creșteri, impactul a fost foarte mare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Cât de aproape a fost de ținta de deficit a premierul Cîțu

Dacă, inițial, legea bugetului pe 2020 era construită pe un deficit de 3,6%, înainte de pandemie, ulterior estimările oficiale s-au modificat. Dacă în aprilie Cîțu vorbea de un deficit de 6.7% din PIB, în noiembrie, aproape de final de an, menționa de pragul de 9,1% din PIB. Deci a fost mai aproape de realitate în perioada în care avea datele la zi.