• Luna trecută, Elon Musk a devenit al doilea cel mai bogat om din lume, conform revistei Forbes
  • Specialiștii cred că în acest an ar putea chiar să-l depășească pe Jeff Bezos
  • BBC a postat ghidul lui Elon Musk pentru a avea succes în afaceri

Elon Musk este al doilea cel mai bogat om din lume, după Jeff Bezos, însă mai mulți specialiști preconizează că în acest an ar putea chiar să-l depășească, conform BBC.

Multă lume ar vrea să fie Elon Musk, dar ce presupune asta? Elon Musk este cel mai potrivit să răspundă la această întrebare, de aceea a creat un ghid despre succesul în afaceri.

Ghidul lui Elon Musk are la bază 6 principii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

1. „Nu e despre bani”

Asta este atitudinea lui Musk față de business. La un interviu din 2014, Musk a zis că nu știe cât de bogat este.

„Nu e ca și cum aș avea un teanc de bani undeva. Ideea e că am un anumit număr de voturi în Tesla, și SpaceX, și SolarCity, iar piața are valoare pe baza acestor voturi” a declarat CEO-ul.

Musk a spus că nu e împotriva îmbogățirii, „atât timp cât se realizează într-un mod etic” dar că „nu este ceea ce-l motivează”.

Musk, care împlinește 50 de ani anul acesta, nu se așteaptă să moară bogat. El crede că majoritatea banilor săi vor fi cheltuiți pentru construirea unei baze pe Marte și nu ar fi surprins dacă proiectul i-ar consuma întreaga sa avere.

2. „Urmează-ți pasiunile”

Mereu ne dorim ca viitorul să fie mai bun. Ne dorim lucruri care ne fac viața mai bună” a spus Musk într-un interviu, adăugând că a fost „frustrat atunci când programul Spațial din Statele Unite nu s-a dovedit a fi mai ambițios”.

„Tot așteptam să avansăm, să ducem o persoană pe Marte, să avem o bază pe Lună, să avem zboruri frecvente spre orbită” a mai spus CEO-ul.

Ideea era ca oamenii să fie din nou entuziasmați de Spațiu, și să convingă Guvernul să mărească bugetul NASA.

Musk a spus că „problema nu era lipsa dorinței de a realiza asta, ci lipsa posibilităților”, tehnologia spațială fiind mult mai scumpă decât ar fi trebuit.

Astfel a luat naștere cea mai ieftină afacere de lansare de rachete din lume.

3. „Crede că poți realiza orice”

Unul dintre lucrurile cu adevărat izbitoare despre afacerile lui Musk este cât de îndrăznețe sunt.

El vrea să revoluționeze industria auto, să colonizeze Marte, să construiască trenuri foarte rapide în tuneluri, să integreze Inteligența Artificială în creierele umane și să susțină industria energiei solare și a bateriilor.

„Dacă ești cu adevărat curajos și vrei o îmbunătățire semnificativă, și nu merge, cu siguranță vei fi concediat. Majoritatea companiilor se concentrează pe a face mici îmbunătățiri la produsele existente decât să îndrăznească să-și imagineze lucruri complet noi” susține Musk, iar sfatul său este „să te concentrezi pe lucruri care vor merita”.

4. „Asumă-ți riscuri”

Oamenii cu adevărat de succes fac lucrurile să pară ușoare. Musk este unul dintre aceștia: și-a asumat mai multe riscuri decât majoritatea.

La 30 de ani, avea aproape 200 de milioane de dolari în bancă. El spune că planul său era să pună jumătate din avere în afaceri și să păstreze cealaltă jumătate.

Lucrurile nu au funcționat așa. Noile sale companii s-au confruntat cu tot felul de probleme. Primele trei lansări ale SpaceX au eșuat, iar Tesla a avut multe probleme de producție și design.

Apoi a izbucnit criza financiară. Musk a spus că se confrunta cu o alegere strictă. „Aș putea păstra banii, apoi companiile vor muri cu siguranță, sau pot investi ceea ce mi-a mai rămas și poate există o șansă” spunea CEO-ul.

La un moment dat era atât de îndatorat, încât a trebuit să împrumute bani de la prieteni doar pentru a-și plăti cheltuielile de trai, a spus Musk în interviul pentru BBC. Perspectiva falimentului nu l-a speriat, ci din contră.

5. „Ignoră criticile”

Ca orice om care a îndrăznit să facă ceva, Musk a avut multe piedici în drumul său. Rivalii săi îl criticau constant, însă niciodată nu i-a luat în seamă, pentru că nici măcar el însuși nu a crezut la început în Tesla și în SpaceX, spune CEO-ul.

6. „Fii mândru de tine”

Musk este un workaholic notoriu. Spune că lucrează 120 de ore săptămânal. CEO-ul are totuși momente de răgaz.

În ceea ce privește pandemia și felul în care au fost afectate toate domeniile, Elon Musk a numit panica asupra virusului „prostie” pe Twitter și a descris ordinele de carantină la domiciliu drept „închisoare forțată”, spunând că sunt „fasciste” și o încălcare a drepturilor constituționale.