• Proiectul de buget pe 2021 ajunge în Parlament pe 4 februarie
  • Florin Cîțu a cerut și situația cu proiectele de investiții finanțate de la bugetul de stat
  • Miniștrii trebuie să întocmească mai multe liste privind cheltuieli, proiecte ce pot fi susținute din bani europeni

Proiectul de buget ajunge în Parlament abia pe 4 februarie. Premierul Florin Cîțu așteaptă de la miniștri planuri de redresare pentru companiile de stat, din subordine, care înregistrează pierderi. În plus, a cerut și situația cu proiectele de investiții finanțate de la bugetul de stat.

Florin Cîțu a declarat, după ședința de Guvern de miercuri, că a cerut o analiză a actelor normative aflate în vigoare și care au impact bugetar, dar nu pot fi susținute în totalitate din buget.

Apoi, acesta le-a cerut miniștrilor care au în subordine operatori economici să facă o analiză a situației financiare a acestor companii: „Pe 4 februarie fiecare ministru va trebui să prezinte un memorandum care să conțină situația actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăți restante, arierate ș.a.m.d. și un set de măsuri concrete cu termene clare de realizare pentru eficientizarea operatorilor economici.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Acordarea de bani de la buget pentru acești operatori economici va fi condiționată de respectarea implementării măsurilor ce apar în notele miniștrilor.

De asemenea, premierul a cerut situația proiectelor de investiții: „Am văzut o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget – unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate – dar execuția a fost foarte proastă. De aceea am cerut o listă cu toate proiectele de investiții. Aceste liste vor fi trimise către cabinetul primului-ministru și Ministerului Finanțelor Publice, iar pe baza acestor liste vom face prioritizarea și vom bugeta proiectele de investiții.”

În plus, Cîțu vrea ca proiectele care pot fi finanțate din fonduri europene să fie finanțate din fonduri europene și să nu mai fie presiune pe bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul 2021 cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie. Până atunci vom face toate acestea analize”, a afirmat premierul.