• România are cel mai mic procent de tineri cu studii superioare din UE, doar 22%.
  • Chiriile din țară sunt cele mai accesibile din Uniunea Europeană.
  • Lipsa educației superioare limitează accesul la joburi bine plătite.

E cool să fii tânăr în România? Ai chirii mici și un salariu care îți permite câteva plăceri simple. Poți economisi, poți ieși în oraș, poți trăi decent, asta arată un studiu ZF – Gen Z Trends. Dar când vine vorba de educație, lucrurile se complică. 22% tineri din România au studii superioare. Știe Gez Z să își împartă banii? Oportunitățile de angajare scad, iar salariile rămân jos. Lipsa de opțiuni în educație blochează și mai mult generația tânără.

E un avantaj să trăiești în România ca adult?

Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Este, da. Vin de la un curs cu studenți din Bulgaria și s-au declarat extrem de încântați de București, de prețuri și de calitatea vieții aici. Studenții sunt cei care, dacă nu le ofer valoare pentru timpul lor, nu se răspund și nu stau la cursuri. Așa că ei votează cu prezența. Și dacă și de acolo am primit confirmare, da, România este un pol. Școala e pe gratis, dacă ești bun. Ce-ți mai trebuie? Mâncarea la cantină este la un preț absolut rezonabil, de o calitate impecabilă. La 2 euro mănânci un prânz absolut spectaculos la cantina studențească. Ai distracții.

Între noi, europenii, mai ales est-europenii, situația este mai relaxată. Generația aceasta este o generație fericită cu niște oportunități foarte frumoase, deși le tot spun că trece vremea finanțelor și a software-ului. Apare vremea manufacturii și a hardware-ului. Mentalitatea este job de office, job de good looking, de feel good. De mâncare verde și de mers la gym, de socializată pe chestiuni foarte cool și moderne”.

Recomandări

TRAGEDIE LA FESTIVAL
RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ
CE S-A DISCUTAT LA ROMA?
AUTOCRITICA TE DISTRUGE
BRAND-URI, NU ȘEFI!
SCRISOAREA DE PE TITANIC

De ce România are cel mai mic procent de tineri cu studii superioare din Uniunea Europeană?

Adrian Mitroi: „Nu mai sunt condiții de intrare cum era altădată. Au mai relaxat procesul. Sunt în căutare de forță de muncă și iau de pe toate palierele. Și nu mai au nici pretenții de vârstă, nici de gen și nici de educație acum. Nu e pe modelul STEM. România are STEM-ul în coada listei. Noi suntem pe modelul american de acum 30-40 de ani”.

Citește și