• Listele cu ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 au fost publicate miercuri seara de Ministerul Educației.
  • Pentru prima dată această ierarhie nu mai conține media de admitere formată din media de la Evaluarea națională și media claselor V-VIII, ci o serie de cinci coloane cu media de la Evaluarea Națională și 4 criterii de departajare.
  • Atunci când toate aceste criterii au valori egale, în lista de medii publicată, elevii apar totuși ierarhizați, ordonați, dar nu e clar după ce criteriu.

Listele cu ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 au fost publicate miercuri seara de Ministerul Educației. Pentru prima dată această ierarhie nu mai conține media de admitere formată din media de la Evaluarea națională și media claselor V-VIII, ci o serie de cinci coloane cu media de la Evaluarea Națională și 4 criterii de departajare – media la Limba română, media la Matematică, media la Limba maternă și media de absolvire.

Atunci când toate aceste criterii au valori egale, în lista de medii publicată, elevii apar totuși ierarhizați, ordonați, dar nu e clar după ce criteriu.

Concret, este vorba despre toate situațiile în care atât media de la Evaluarea Națională cât și nota de la Limba română, cea de la Matematică și media de absolvire au valori egale. De exemplu în captura de mai jos, se poate vedea situația elevilor cu media 9,80 la EN VIII, din București. De la poziția 721 la poziția 729 sunt candidați cu medii egale, inclusiv criterii de departajare similare, care totuți au fost puși în ordine după un criteriu care nu există în metodologia acestei repartizări.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

La fel, primii 54 de elevi din ierarhia pe București, toți cu media 10 și note de 10 la toate criteriile, au fost totuși ordonați cu o numerotare de la 1 la 54, fără să existe explicația publică a criteriului care a stat la baza acesteia.

Iar exemplele pot continua pe toate calupurile de medii egale.

Conform Ministerului Educației, ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
  • media de absolvire a claselor V–VIII.

Ordinul 5.243/2022 este cel care stabilește condițiile de admitere la liceu și criteriile de departajare, scrie edupedu.ro.

Citește și

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi ajuns în Rusia

VIDEO. Podul de la Brăila este inaugurat astăzi. Ce trebuie să știi despre Golden Gate de România: Circulația, închisă în timpul nopții de luni până vineri

VIDEO. Încă un capitol se încheie. Racheta europeană Ariane 5 a decolat pentru ultima dată