• Racheta europeană Ariane 5 a decolat pentru ultima dată.
  • După două amânări, ultima lansare a rachetei Ariane 5 a fost efectuată cu succes miercuri, în Guyana Franceză.
  • Lansarea rachetei s-a desfășurat fără probleme în fața a sute de spectatori, printre care și oficialități locale.

Racheta europeană Ariane 5 a decolat cu succes pentru ultima dată de la Koukou, scrie BFTMV.

Istoria întoarce o pagină: după 27 de ani de activitate și două amânări ale ultimului său zbor, soarta rachetei Ariane 5 s-a încheiat miercuri seara la Kourou, în Guyana Franceză, trimițând pe orbită un satelit francez și unul german.

Ariane 5 a transportat un satelit francez de comunicații militare (Syracuse 4B) și un satelit german experimental, care s-au separat de lansator după aproximativ treizeci de minute pentru a fi plasați pe orbită.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Miercuri seară, ultima lansare a rachetei Ariane 5 s-a desfășurat fără probleme în fața a sute de spectatori, printre care oficialități locale și fostul ministru francez al justiției, Christiane Taubira. O parte din personal s-a bucurat de succesul decolării, în timp ce aplauzele au întâmpinat cea de-a doua separare.

Lansarea satelitului francez „marchează un punct de cotitură major pentru forțele noastre armate, cu performanțe îmbunătățite și o rezistență mai mare la bruiaj”, a declarat ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Un șir de succese

Acesta a fost cel de-al 117-lea zbor al rachetei, care a avut un început dificil: a explodat imediat după decolare, la primul său zbor, în 1996. Ulterior, a mai suferit un eșec, în 2002. „Ne-a luat doi ani pentru a ne întoarce în aer”, și-a amintit Hervé Gilibert, directorul tehnic al contractorului principal al ArianeGroup.

Citește și