• Racheta europeană Ariane 5 a decolat pentru ultima dată.
  • După două amânări, ultima lansare a rachetei Ariane 5 a fost efectuată cu succes miercuri, în Guyana Franceză.
  • Lansarea rachetei s-a desfășurat fără probleme în fața a sute de spectatori, printre care și oficialități locale.

Racheta europeană Ariane 5 a decolat cu succes pentru ultima dată de la Koukou, scrie BFTMV.

Istoria întoarce o pagină: după 27 de ani de activitate și două amânări ale ultimului său zbor, soarta rachetei Ariane 5 s-a încheiat miercuri seara la Kourou, în Guyana Franceză, trimițând pe orbită un satelit francez și unul german.

Ariane 5 a transportat un satelit francez de comunicații militare (Syracuse 4B) și un satelit german experimental, care s-au separat de lansator după aproximativ treizeci de minute pentru a fi plasați pe orbită.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Miercuri seară, ultima lansare a rachetei Ariane 5 s-a desfășurat fără probleme în fața a sute de spectatori, printre care oficialități locale și fostul ministru francez al justiției, Christiane Taubira. O parte din personal s-a bucurat de succesul decolării, în timp ce aplauzele au întâmpinat cea de-a doua separare.

Lansarea satelitului francez „marchează un punct de cotitură major pentru forțele noastre armate, cu performanțe îmbunătățite și o rezistență mai mare la bruiaj”, a declarat ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Un șir de succese

Acesta a fost cel de-al 117-lea zbor al rachetei, care a avut un început dificil: a explodat imediat după decolare, la primul său zbor, în 1996. Ulterior, a mai suferit un eșec, în 2002. „Ne-a luat doi ani pentru a ne întoarce în aer”, și-a amintit Hervé Gilibert, directorul tehnic al contractorului principal al ArianeGroup.

Citește și