• România este printre ţările care au cele mai puţine ore de şcoală
  • Elevii petrec mai multe ore pe zi la școală, decât părinții la serviciu
  • Un milion de școlari nu au primit tablete și au fost nevoiţi să abandoneze
  • România își permite prelungirea anului școlar

Anul școlar ar putea fi prelungit, anunță Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Propunerea ar putea fi pusă în aplicare dacă părinții, elevii și profesorii se pun de acord.

Mari Gheorghe este vicepreședintele Asociației Elevilor din București și spune că prelungirea anului școlar ar veni ca o salvare pentru elevii din România. Ea susține că aproximativ un milion de elevi nu au primit tablete, iar aceştia au fost nevoiţi să abandoneze școala.

„Eu sunt de acord cu începerea anului şcolar pe 1 septembrie, deoarece educaţia a stagnat în această perioadă, iar mulţi elevi nu au avut acces la educaţie”, a precizat aceasta.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Însă nu toți școlarii sunt de acord cu acestă propunere. Andrei este în clasa a-VIII-a și mărturisește că el preferă mai multă vacanță. Pentru el, toate aceste schimbări în programa școlară sunt obositoare.

„Este pur şi simplu foarte bulversant, mai ales pentru cei de a-VIII-a si a-XII-a, pentru că mai avem şi examenul şi chiar nu ne mai trebuie un stres în plus”, a mărturisit Andrei Roman.

Părinții votează în favoarea prelungirii anului școlar. Este și cazul lui Robert Similea, care preferă mai multe ore de școală pe an și mai puține teme pe zi.

„În afară de orele de școală, care, în cazul unui elev de clasa a VIII-a, cum este băiatul meu, sunt destul de multe, 6-7 ore în fiecare zi, mai trebuie sa mai lucreze extra încă 4-5 ore”, spune părintele.

Guvernul din Marea Britanie va aloca 700 milioane de lire sterline pentru recuperarea decalajelor din școală, după un an de pandemie.

Planul britanicilor presupune și cursuri vara, dar oare România își permite? Mihaela Nabar, expert în educație, răspunde la această întrebare.

„Această măsură este foarte binevenită și, cu siguranță, se vor găsi resursele pentru ca ea să fie implementată. Dacă va exista, așa cum a spus și domnul ministru acordul tuturor părților implicate, respectiv părinți, elevi și profesori”, a explicat expertul.