• Ministerul Educației a publicat la ora 15:00 baremul de corectare de la proba de Limba Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, scrie Edupedu.
  • Elevii claselor a XII-a susțin astăzi proba scrisă a examenului de bacalaureat la limba și literatura română.
  • Timpul pe care elevii îl au la dispoziție să redacteze subiectele este de 180 de minute pentru fiecare probă scrisă.

Ministerul Educației a publicat la ora 15:00 baremul de corectare și subiectele de la proba de Limba Română de la examenul de Bacalaureat 2023, scrie Edupedu. În această dimineață, elevii de clasele a XII-a au susținut proba scrisă la Limba Română.

Vezi mai jos subiectele Bacalaureat 2023 Limba română de la uman și de la subiectele Bacalaureat 2023 Limba română real.

Baremul la limba română

Ce subiecte au picat

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
  1. „Indică sensul secvenței „de bună seamă”.
  2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
  3. Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu-Neamț.
  5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”

La subiectul I, punctul B, elevii au avut să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Elevii de la profilul real au avut la subiectul III de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Cei de la uman au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze unul dintre personajele acelorași autori.

Citește și