• Colegiul „Gheorghe Lazăr” din București a aplicat pentru programul pilot.
  • Elevii vor avea la școală module ca Tehnologia, Fotografia sau Presă scrisă.
  • Calificativele elevilor vor fi înlocuite de evaluarea narativă.

Începe și la noi reforma în Educație. Timid, cu doar șase școli, în care vor fi implementate proiecte pilot. Sunt discuții pentru pentru alte 60. Adică mai puțin de 1% din cele peste 6.000 de școli din România.

Acest pilot va dura mai mulți ani, însă primele rezultate sperăm să fie relevante încă după un an. Se facilitează astfel dreptul elevului de a-și alege anumite discipline sau altfel spus, curriculum la dispoziția școlii va avea o pondere mai mare decât este acum”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Colegiul Gheorghe Lazăr a aplicat în primăvară pentru programul pilot, iar orele se vor desfășura diferit pentru elevii din clasa a 12-a. Vor fi schimbări și pentru profesori, care vor fi selectați în funcție de capacitatea de adaptare la noul tip de educație.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

„Ne-am dori să putem să ne angajăm cadrele didactice. Adică, nu să primim cadrul didactic printr-un concurs național, într-un fel, școala să poată să decidă dacă acel profesor este potrivit pentru mediul acesta educațional”, a spus Nina Neagoe, director Colegiul „Gheorghe Lazăr”.

Au fost selectate pentru proiect școli diferite, ca structură. De la Gheorghe Lazăr, unul dintre cele mai bune colegii naționale, până la școla din comuna Curcani, din Călărași.

„E un lucru remarcabil și o premieră istorică în învățământul public din România, pentru că el marchează trecerea de la ceea ce înseamnă o paradigmă de tip comunist, respectiv centralizare curriculară, după cum știm există un singur plan-cadru pe care îl parcurg toți copiii, la conceptul național de subsidiaritate”, a afirmat Marian Staș, expert în Educație.