• Claudia Brighidovici: Copiii văd tot felul de reclame pe internet și le interpretează în felul lor
  • Mircea Miclea: Nu cred că au nevoie de o nouă materie prin care să se învețe aceste lucruri
  • România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente

Introducerea educației sexuale în școli, ca disciplină obligatorie, ridică în continuare controverse. Copiii ar trebui să cunoască aceste lucruri de la un adult, spune Claudia Brighidovici, coach pentru părinți de adolescenți.

„Informația primită de la persoane avizate să o ofere, de la persoane care știu despre ce e vorba este esențială, pentru că ei preiau oricum informația aceasta, ei oricum văd tot felul de videoclipuri și reclame pe internet. Și ei interpretează în felul lor”, a spus Claudia.

Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, spune, însă, că subiectul e unul sensibil, care trebuie predat într-o manieră inteligentă. Nu vede, deocamdată, necesitatea unei noi materii.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

„Cred că o nouă materie este o soluție proastă, trebuie să facem o diferență netă dintre cunoștințele de care au nevoie elevii, cred că au nevoie de mai multe cunoștințe despre riscurile tulburărilor sexuale, a sarcinilor premature și așa mai departe, dar nu cred că au nevoie de o nouă materie prin care să se învețe aceste lucruri, mai ales în condițiile unei programe supraîncărcate”, susține Mircea Miclea.

România ocupă locul doi în Europa la numărul de adolescente care sunt mame. În 2019, ultimul an cu date centralizate, au fost înregistrate peste 16.500 de cazuri noi, potrivit UNICEF. Laurențiu Dinu este profesor de Geografie, la Liceul Internațional de Informatică, și spune că educația sexuală în școli ar putea fi soluția care va duce scăderea sarcinilor nedorite.

„Copiii trebuie să cunoască diferența de gen dintre fete și băieți, anatomic vorbind, modificările specifice în perioada pubertății. Ei pun întrebări încă din clasele mici. Din clasa a V-a, clasa a VI-a, vin cu întrebări, mai ales pentru părinți și părinții observa lucrul acesta și ne transmit nouă, profesorilor, aceste schimbări ale lor”, a spus Laurențiu Dinu.

Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, cererea președintelui Klaus Iohannis de desfăşurare a orelor de educaţie sexuală în şcoli. Dacă reexaminarea este respinsă și de deputați, elevii vor face educația sanitară în şcoli doar cu acordul părinților.