• Cei mai mulți tineri din România urmează o facultate ce nu îi face fericiți
  • România se află pe ultimul loc în U.E. la finalizarea studiilor superioare
  • Marian: „Nu puteam să continui ceva ce îmi crea depresie”
  • Rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depășește procentul de 50%

Absolveții de liceu din România nu știu ce facultate să aleagă. Iar când fac pasul, renunță în primul și chiar al doilea an de studiu.

O analiză a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România a ajuns la concluzia că rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depășește procentul de 50%.

Este și cazul lui Marian. A studiat 3 ani la Facultatea de Construcții până și-a dat seama că se simte copleșit zi de zi și nu face ceea ce îi place. A ales să renunțe și acum este student la kinetoterapie și motricitate specială. Spune că a făcut cea mai bună alegere din viața lui că a renunțat la o facultate care nu îl făcea fericit.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Devenisem destul de depresiv, pot spune, să încerc să duc ceva la bun sfârșit care nu-mi aducea satisfacție. Încerc să fac ceva care m-ar face pe mine fericit și să nu mă gândesc neapărat la beneficiile financiare sau să țin cont de părerea oamenilor”, a spus Marian.

Alexandru pe de altă parte, și-a ales facultatea potrivită. S-au mai bine spus facultățile. Studiază Științe politice și Dreptul. Asta a vrut să urmeze încă din liceu și e convins că asta vrea să facă pe viitor.

„Multă lume spune că nu este o alegere usoară să urmezi două facultăți în paralel, dar sunt sigur că atunci când îți place ceea ce faci poți să muncești astfel încât să le împlaci pe amândouă”, a spus studentul.

Cristina Koleci este consilier educațional. Spune că mulți elevi își aleg facultatea la care au de învățat mai puțin sau unde sunt și alți prieteni de-ai lor.

„Oricum alegerea unei vocații nu ar trebui lăsată la mâna sorții, la mâna întâmplării, ci ar trebui să fie un proces parcurs cu foarte multă atenție pentru că gândiți-vă că vom alege un domeniu în care om lucra ani buni de zile”, spune consilierul educaţional.