- Elevii olimpici susțin că această lege ar reduce presiunea asupra lor în clasa a VIII-a.
- Argumentele elevilor olimpici subliniază necesitatea unei evaluări mai echitabile a performanțelor lor.
- Această decizie este o alternativă pentru olimpici în cazul în care nu obțin rezultatele dorite la examenul de Evaluare Națională.
Ministerul Educației anunță proiectul de lege care prevede că elevii olimpici vor putea să se înscrie la liceu fără să mai susțină examenul de Evaluare Națională. Dacă legea trece, locul I la o olimpiadă națională sau clasarea pe podium la olimpiadele internaționale recunoscute de minister le oferă elevilor șansa de a face tranziția către liceu fără să mai treacă prin probele la limba română sau la matematică.
„Legea asta m-ar ajuta mult pentru că în clasa a VIII-a se face pregătirea pentru Evaluare Națională, mai ales la materiile la care nu suntem olimpici. Ca să îmi doresc să continui să fac performanță și să intru la un liceu bun, aș avea nevoie de mai multă pregătire la română și asta ar însemna să renunț pentru un an la pregătirea mai intensă la materiile la care sunt olimpic,” spune Alexandru Jicu, olimpic la Științe.
„În general, un elev olimpic muncește mult pentru premiul I sau pentru premiile internaționale. E mult de muncit la materiile la care suntem olimpici și atunci nu ne mai rămâne atât de mult timp să ne concentrăm pe matematică și pe română,” adaugă Alexandru. „Un elev care este olimpic la Științe sau Matematică, de exemplu, s-ar putea să nu ia o notă atât de bună la Evaluarea Națională la Română și atunci să nu intre la un liceu bun unde să poată să continue performanța pe care a avut-o în gimnaziu,” a mai spus acesta.
Citește și: