• Tinerii din SUA se confruntă cu obstacole în accesul la tratamentul de sănătate mintală din cauza necesității consimțământului părintesc.
  • Statele precum California și Colorado reduc vârsta minimă pentru consimțământul la tratament la 12 ani.
  • Statisticile arată discrepanțe rasiale în accesul la tratamentul de sănătate mintală.

Pe măsură ce școlile din SUA răspund la o criză de sănătate mintală a tinerilor accelerată de pandemie, mulți se confruntă cu provocările juridice și etice de a integra părinții în tratamentul tinerilor care au nevoie de ajutor, conform Fortune. Problema a devenit politizată, unele state încercând să simplifice accesul, deoarece politicienii conservatori din alte părți propun restricții suplimentare, acuzând școlile că încearcă să îndoctrineze elevii și să elimine părinții.

Perspectivele diferite asupra sănătății mintale nu sunt noi pentru părinți și copii, dar apar mai multe conflicte pe măsură ce tinerii se simt mai confortabil să vorbească deschis despre sănătatea mintală și tratamentul devine mai ușor disponibil. Școlile au investit bani în angajarea mai multor specialiști în sănătate mintală, precum și în telesănătate și consiliere online, pentru a ajunge la cât mai mulți studenți posibil.

„Este această deconectare”, a spus Chelsea Trout, asistent social la o școală charter din Brooklyn. „Copiii sunt cu toții pe TikTok sau pe internet și înțeleg că terapia este reală și că aceasta este ceva ce ar putea fi util pentru sănătatea lor mintală și de care sunt interesați, dar nu au acceptarea explicită de la părinți.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Ce bariere au tinerii?

Cercetările sugerează că nevoia de a obține permisiunea părinților poate fi o barieră semnificativă în calea accesului adolescenților la tratament.

Accesul la terapie poate fi esențial, în special pentru tinerii LGBTQ+, care au șanse semnificativ mai mari decât colegii lor de a încerca să se sinucidă și ai căror părinți ar putea să nu cunoască sau să aprobe orientările lor sexuale sau identitățile de gen. Jessica Chock-Goldman, asistent social la Bard Early College High School din Manhattan, a spus că a văzut multe cazuri în care problemele de sănătate mintală devin severe, în parte, deoarece adolescenții nu au primit mai devreme acces la terapie. „Mulți copii ar fi spitalizați din cauza unor idei sau intenții suicidale, deoarece activitatea preventivă nu s-a realizat”, a spus ea.

Întrebarea legată de momentul potrivit pentru ca tinerii să poată alege singuri să urmeze un tratament de sănătate mintală primește o atenție din ce în ce mai mare din partea factorilor de decizie. State precum California și Colorado au redus recent vârsta de consimțământ pentru tratament la 12 ani. Dar, în unele state precum Carolina de Nord, problema a fost cuprinsă în dezbateri politice mai ample cu privire la contribuția părinților asupra curriculumului și a drepturilor elevilor transgender.

Există, de asemenea, un obstacol imens în afara legii: terapia este rareori gratuită, iar plata pentru aceasta sau depunerea cererilor de asigurare necesită adesea sprijinul părinților.

Adolescenții din New York își pot da acordul pentru terapie începând cu vârsta de 16 ani, iar o prevedere permite medicilor să autorizeze tratamentul pentru copiii mai mici dacă consideră că este în interesul lor. Dar există avertismente: legile privind consimțământul se aplică numai în ambulatorii licențiate de stat și nu se extind la prescrierea medicamentelor.

Primarul orașului New York, Eric Adams, a anunțat recent un parteneriat cu platforma Talkspace pentru a oferi consiliere online gratuită tuturor adolescenților din oraș, printr-un program cunoscut sub numele de NYC Teenspace. Nu solicită asigurare, dar este necesar acordul părinților, „cu excepția unor circumstanțe speciale”, potrivit site-ului web al programului.

Statisticile arată și o diviziune rasială. În 2021, 14% dintre copiii albi au raportat că au văzut un terapeut la un moment dat în acel an, comparativ cu 9% dintre copiii de culoare, 8% dintre copiii hispanici și doar 3% dintre copiii asiatici, potrivit unui sondaj de la Centers for Disease Control and Prevention.

Citește și: