- Ministrul Educației vrea ca noul an școlar să fie împărțit în trimestre.
- De asemenea, el susține ideea ca anul școlar să aibă 5 vacanțe.
- Elevii din România petrec 9.050 de ore la școală.
Ministrul Educației nu renunță la ideea ca noul an școlar să fie împărțit în trimestre și să aibă cinci vacanțe. Sorin Cîmpeanu susține că motivul este că semestrele au dus la scăderea calității sistemului de învățământ și au crescut abandonul școlar. Însă nici părinții nu dau înapoi și vin și ei cu argumente. Reprezentanții Federației Părinților și Apărătorilor Legali afirmă că elevii români au un număr de 9.050 de ore de curs, pe parcursul anilor de învățământ obligatoriu, 13 la număr, ceea ce îi situează peste media europeană.
Advertisment
„Un elev de 11-13 ani, adică de gimnaziu, clasa a VII-a ar trebui să dedice școlii pe zi, cu tot cu teme, învățat, deci tot ce înseamnă ore de instruire. În România, planurile cadru de liceu se duc la 34 de ore pe săptămână, deci aproape de 7 ore de școală doar orarul, la care se adaugă teme și învățat”, a spus Andra Berceanu, reprezentant FePal.
„Având în vedere că numărul de ore recomandate de Ministrul Sănătății prin ordinul cu normele de igienă școlară este în contradicție cu planurile cadru. Aceste frustrări ar trebui să fie redirecționate strict către planurile cadru”, a transmis Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Recomandări
Cătălin Ciupală, profesor de matematică, nu crede că programul școlar al elevilor este atât de încărcat.
„Cred că din cele, hai să zicem, 4 săptămâni de început și final nu știu dacă se fac 3. Faptul că sunt prea multe ore nu cred că este o problemă. Noi avem câteva săptămâni care sunt înaintea unor sărbători și conform tradiției românești nu facem ore pentru că e sărbătoare. Numai în România se întâmplă asta”, a spus Cătălin Ciupală, profesor de matematică.
Părerile diferă, iar expertul în educație, Alexandru Manda, nu este de acord cu noua structură pe care ministrul Cîmpeanu plănuiește să o implementeze anul viitor în școli. Propunerea făcută de ministrul Educației se referă la împărțirea anului școlar în trimestre.
„Personal, nici nu văd această necesitate în a împărți în mod formal, în semestre sau trimestre noul an școlar. Ce observ eu de bun augur este finalizarea anului școlar mai devreme, în luna iunie și începerea noului an școlar mai devreme, în luna septembrie”, a transmis Alenxadru Mandra, expert în educație.
Partenerii noștri