• Elevii vor fi „separați” complet de telefoanele mobile la școală.
  • Un program cu rezultate pozitive in acest sens va fi extins în întreaga țară.
  • Un tânăr petrece 5 ore pe zi în fața unui ecran și doar 3 ore pe săptămână citind o carte.

Un proiect pilot desfășurat în ultima jumătate de an va fi extins din septembrie în toate școlile gimnaziale franceze: elevii cu vârste între 11 și 15 ani vor fi „separați complet” de telefoanele mobile pe tot parcursul zilei de școală.

Potrivit ministrului Educației din Franța, Elisabeth Borne, măsura va fi aplicată de la începutul noului an școlar.

Cum s-a desfășurat acest test?

Această interdicție a fost testată printr-o schemă pilot în 100 de gimnazii, în ultimele șase luni. Acolo, elevii au fost nevoiți să predea telefoanele – plasate în locuri special amenajate, închise, în momentul sosirii la școală, putând să le ia la plecare.

Recomandări

UCRAINA LUPTĂ ÎN KURSK
LOCUL ODIHNEI VEȘNICE
TRAGEDIE LA FESTIVAL
RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ
CE S-A DISCUTAT LA ROMA?
AUTOCRITICA TE DISTRUGE

În Franța se aplică din 2018 interdicția folosirii telefoanelor la școală, la nivel de gimnaziu, inclusiv în timpul pauzelor, dar elevii le pot păstra în genți. Școlile au raportat efecte pozitive ale acestei interdicții, dar și, evident, faptul că unii copii încalca regulile și să urmăreasc clipuri sau se joaca în timpul pauzelor.

Elisabeth Borne a declarat, în Senat, că în urma pilotării din ultima jumătate de an „tot feedback-ul primit este pozitiv, în sensul îmbunătățirii atmosferei în școli, iar sprijinul din partea părinților și profesorilor a fost imens”.

Este acceptată această propunere de toată lumea?

Sindicatele au ridicat obiecții cu privire la costurile și resursele logistice impuse de o interdicție totală a telefoanelor în gimnaziu, dar ministra a spus că formatul de păstrare a dispozitivelor vă fi decis la nivelul fiecărei școli, iar costul pentru fiecare școală nu se vă ridica la mai mult de câteva mii de euro.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută, „un tânăr petrece acum, în medie, 5 ore pe zi în fața unui ecran, dar numai 3 ore pe săptămână citind o carte. Nu doar că cititul scade, dar, în cazul celor care citesc, jumătate dintre ei mai fac ceva pe telefon în același timp. Toate acesta afectează succesul elevilor”. A argumentat ministra.

Citește și