• Generația Z adoptă o abordare mai relaxată în ceea ce privește piața muncii și cariera lor.
  • În ciuda presiunilor tradiționale ale „hustle culture”, Gen Z preferă „lazy girl jobs” și strategii de „quiet quitting”.
  • Generația Z își redefinește prioritățile și caută echilibrul dintre viața profesională și personală.

Timpul de lucru se scurtează la nivel mondial cu 37 de minute. Și asta datorită noilor tehnologii. Tu câte ore petreci la birou? Dacă părinții noștri lucrau cam 10-12 ore pe zi, în prezent noi muncim aproximativ 8 ore. Iar generațiile viitoare vor petrece doar 6 ore pe zi sau 4 zile pe săptămâna la birou.

Generația Z își redefinește prioritățile și caută echilibrul dintre viața profesională și personală. „Lazy girl jobs” și „quiet quitting” sunt o modalitate a Generației Z de a renunța la cultura agitației.

„Cred că nu doar tinerii caută un echilibru”, spune Oana Botolan, expert HR.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Ce se întâmplă în acest moment este o recalculare a priorităților. Și sigur că da, probabil că tinerii au mai mult loc de a spune acest lucru, au mai multe așteptări, pentru că de abia pleacă la drum și atunci pot să și-l deseneze așa cum și-l imaginează și practic, aceste așteptări, ca numărul de ore lucrate să fie mai redus , vinerea să fie liberă sau să fie doar 4 zile pe săptămână sunt absolut în ordine, sunt de dorit pentru toată lumea”.

Cum arată situația în străinătate

În alte țări, această strategie este deja implementată. Deși asta înseamnă reducerea semnificativă a salariului, angajații preferă să lucreze 6 ore, în loc de 8.

„Nici nu își pun problema să lucreze 8 ore pe zi. Chiar dacă acest lucru înseamnă o reducerea proporțională a salariului, vor lucra 6 ore pe zi, dar vor avea grijă de pasiuni, familie, de orice altceva în timpul rămas, mai generos”, spune Oana Botolan.

Citește și: