• La o școală privată din Cluj profesorii sunt testați săptămânal
  • Părinții au aflat cu puțin timp înainte de începerea școlii
  • Aproape 5.000 de școli sunt în scenariul hibrid, iar 262 țin orele online

Începutul noului an școlar n-a mai fost sărbătorit ca altă dată. Siguranța a fost provocarea zilei pentru școli, chestie care a scos la iveală diferențe mari între învățământul de stat și cel privat.

În sectorul 6 al Capitalei câteva școli gimnaziale sunt în renovare. Profesoarele i-au ajutat pe copii să meargă organizați către containerele așezate lângă șantier. Părinții au primit vestea cu puțin timp înaintea deschiderii școlilor și au fost nevoiți să se conformeze.

Eu, cel puţin, când am venit la înscriere, nu erau aceste containere, nu se lucra la şcoală, doar că CUT acum două zile am avut surpriza să le şi vedem. Acum e tardiv, nu mai putem face nimic, decât să luăm situaţia ca atare şi să mergem în continuare cu speranţa că copilul o să se integreze şi o să fie totul ok”, spune mama unui elev care va învăța în container, Denisa Varga.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

În timpul ăsta, mai multe școli private s-au pregătit intens pentru a fi adaptate noilor reguli

Una dintre ele e din Cluj-Napoca. Aici toată lumea poartă mască în interior, dar şi în curtea şcolii, iar profesorii sunt testaţi săptămânal pentru COVID-19. La un liceu privat din București zece elevi din fiecare clasă vin la școală, zece învață pe net. Și uite așa fiecare elev e liber să-și urmeze visul.

Școala s-a organizat foarte bine, avem dezinfectant în fiecare clasă, nimeni nu vrea să ia virusul. Inginer la NASA- e visul meu de când eram mic și trag tare pentru acest lucru”, a spus Adrian Florin, elev în clasa a V-a la Liceul Internațional de Informatică.

Pentru câțiva elevi marea deschidere s-a mutat la Ministerul Educației, unde au protestat față de haosul creat de cei responsabili cu învățământul. Mesajul lor e că mai degrabă vezi porcii zburând, decât tablete în mâinile copiilor. Cele 250.000 de tablete promise inițial au rămas blocate în birocrație. Numărul lor a scăzut la 82.000 de bucăți, care vor ajunge efectiv la elevi.

În România, cursurile au început în peste 12.400 de şcoli. Aproape 5000 dintre ele au adoptat sistemul hibrid, iar în 262 de şcoli orele se ţin exclusiv online.