• Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ, care cuprinde creșteri salariale de peste 25% în medie, cu creșteri mai mari pentru debutanți.
  • Principala cerință a sindicatelor, ca salariul debutantului să fie pornind de la salariul mediu brut pe economie în grila viitoarei legi a salarizării, a fost inclusă în textul OUG.
  • A fost adoptată o ordonanță de urgență privind acordarea de prime pentru personalul didactic și nedidactic, care va aduce beneficii financiare pentru acești angajați până în anul 2027.

La finalul ședinței Guvernului în care s-a adoptat ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au susținut declarații de presă la ora 13.00. Sindicatele au avut o cerință importantă, care inițial fusese inclusă doar în nota de fundamentare și în preambul, însă a fost introdusă în textul OUG. Această cerință principală și condiția impusă de sindicate este ca salariul debutantului în grila din viitoarea lege a salarizării să pornească de la salariul mediu brut pe economie.

„Am marea plăcere să mă aflu astăzi în fața dvs, asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, după ședința în care a fost adoptată ordonanța de urgență cu majorarile salariale cerute de sindicate.

. Ministrul Deca a subliniat că această ordonanță cuprinde creșteri salariale de peste 25% în medie, iar debutanții vor beneficia de creșteri mai mari. De asemenea, a menționat că principala cerință a sindicatelor, ca salariul debutantului să fie pornind de la salariul mediu brut pe economie în grila viitoarei legi a salarizării, a fost inclusă în textul OUG.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

„Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt de peste 25%. E de remarcat că prin mecanismul OUG vor fi creșteri mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune, garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutanților”.

De asemenea, Ligia Deca a adăugat că astăzi a fost adoptată și o altă ordonanță de urgență privind acordarea de prime pentru personalul didactic și nedidactic. Prima didactică va fi în valoare de 1500 lei net, din care o parte va fi sumă forfetară ce poate fi folosită pentru pregătire profesională, echipament și alte cheltuieli legate de calitatea în învățământ. Aceste prime vor fi acordate într-o singură tranșă, iar sumele vor putea fi cheltuite până în 2027.

„Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime dar și epentru acordarea primelor pentru personalul nedicdactic. Prima didactică, 1500 net, din care o parte sumă forfetară. 70% în acest moment putând fi folosiți pentru pregătire profesională, echipament, alte cheltuieli care spijină calitatea în învățământ. O singură tranșă, prima distanțiere în octombrie, sumele vor fi cheltuite în 2023-2024. Suma va fi alocată până în 2027. Sumele pot fi folosite în cazul personalului nedidactic tot pentru cursuri sau pentru alte cheltuieli dedicate activității profesionale”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat că prin această ordonanță au fost majorate grilele salariale pentru personalul didactic și auxiliar, inclusiv cele din OUG 53, care va fi abrogată. El a subliniat că principiul asumat de coaliție este de a porni de la salariul mediu brut și de a acorda 50% din diferență începând cu 1 ianuarie 2024. Budăi a explicat că salariul mediu brut pe țară a fost utilizat la fundamentarea bugetului și că majorarea salariilor reprezintă o creștere medie de 25%, cu creșteri mai mari pentru debutanți.

„Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024. Suntem în construcția legii salarizării”.

Referindu-se la posibilele boicotări ale participării la examenele naționale de către cadrele didactice, Ligia Deca a menționat că asistența la examene este o activitate benevolă, iar cadrele didactice optează anual și sunt retribuite în acest sens.

„Asistența la examenele naționale e o activitate benevolă. Cadrele didactice optează anual, fiind retribuite în acest sens. Încurajez cadrele didactice să ajute elevii, fiind o generație care are nevoie de tot sprijinul nostru, fiind afectată și de pandemie”.

Citește și: