• Vulcanul Mayon din Filipine a început duminică să arunce lavă și gaz sulfuric.
  • Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie a recomandat ca toți cei pe o rază de 6 kilometri să fie evacuați.
  • Phivolcs a avertizat că „o erupție periculoasă este posibilă în câteva săptămâni sau chiar zile”.

Cel mai activ vulcan din Filipine a început duminică să arunce lavă și gaz sulfuric, ceea ce a determinat evacuarea a aproape 13.000 de locuitori din sud-estul insulei principale a țării, au declarat autoritățile, scrie CNN.

Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs) a recomandat ca toți cei pe o rază de 6 kilometri (3,7 mile) sau „zona periculoasă” a vulcanului Muntele Mayon să fie evacuați din cauza pericolului de căderi de pietre, alunecări de teren și fragmente balistice.

De când nivelul de alertă de pe vulcan a fost ridicat joi la 3 din 5 posibil, 88% dintre locuitorii care locuiesc în zona periculoasă au fost evacuați, iar eforturile de relocare a celorlalți sunt în desfășurare, a declarat Biroul Provincial de Informații din Filipine.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Mayon este unul dintre cei mai activi Vulcani

Situat pe insula Luzon, la aproximativ 330 de kilometri (205 mile) sud-est de Manila, Mayon este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

Imaginile au arătat familii din provincia Albay purtând copii și bunurile lor, urcând în camioane și vehicule militare și adăpostindu-se în centrele de evacuare din școlile locale.

Phivolcs a avertizat că „o erupție periculoasă este posibilă în câteva săptămâni sau chiar zile” după detectarea unui „nivel relativ ridicat de neliniște” la vulcan.

În ultimele 24 de ore, Rețeaua Vulcanilor Mayon a înregistrat 21 de cutremure vulcanice slabe și 260 de căderi de pietre, precum și activitatea fluxului de lavă din crater, potrivit Phivolcs.

Agenția a detectat, de asemenea, trei curenți de densitate piroclastică – fluxuri fierbinți, cu mișcare rapidă de cenușă, gaze fierbinți și resturi și a avertizat despre o posibilă cădere de cenușă pe partea de sud a vulcanului.

Provincia Albay se află într-o stare de calamitate

Provincia Albay a fost plasată vineri într-o stare de calamitate, permițând guvernului să elibereze fonduri de răspuns pentru a sprijini rezidenții afectați. Vorbind cu CNN Filipine, directorul Phivolcs Teresito Bacolcol a spus că monitorizează îndeaproape situația de la vulcan și că ar putea ridica nivelul de alertă la 4 dacă există o creștere a cutremurelor vulcanice și inflația edificiului vulcanului.

Bacolcol a spus că a avut loc o erupție efuzivă duminică seara, cu fluxuri de lavă observate care au ajuns la 500 de metri (1.640 de picioare) de vârful vulcanului.

„Fluxurile de lavă se mișcă lentă, iar erupțiile efuzive sunt în general mai puțin violente și produc mai puțină cenușă și gaze vulcanice decât erupțiile explozive”, a spus el

Fotografiile dramatice făcute noaptea au arătat râuri strălucitoare de lavă topită care curg din vârful vulcanului și se împrăștie pe malurile acestuia.

Autoritățile filipineze au evacuat, de asemenea, 10.000 de animale de fermă, inclusiv vaci, capre și porci amenințați de erupția vulcanică, în tabere de hrănire și adăposturi în afara zonei de pericol.

Muntele Mayon a erupt violent ultima dată în 2018, strămutând mii de săteni și acoperind orașele din apropiere cu straturi groase de cenușă.

Citește și