• În Suedia, fiecare director poate decide dacă deschide sau închide școala
  • Nu există controale ale copiilor în școală și nu se fac teste în Suedia
  • Medic român stabilit în Suedia: „În România este mai bine organizat decât aici

La noi s-au redeschis școlile, cu restricțiile de rigoare. Știi că Suedia a reacționat altfel în fața pandemiei. Iar modelul suedez a fost pe de-o parte apreciat, pe de altă parte criticat dur.

Medicul Laura Ghibu a explicat, la Aleph News, care e situația din Suedia în privința școlilor. Acolo, „s-a făcut o descentralizare a măsurilor care se iau în școli. Fiecare director poate decide dacă deschide sau închide școala, dacă să introducă carantinare și metodele de distanțare și prevenție împotriva bolii. Din acest motiv, nu este chiar așa unitar cum este în România. Nu există aceste controale ale copiilor în școală. Nu se fac teste“.

În opinia medicului, „în România este mai bine organizat decât aici (în Suedia – n.r.)“. „Spunea colega mea că nu există date științifice care spun că copiii răspândesc această boală foarte des. De fapt, nu știm exact cât“, adaugă ea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cel mai bine este să ne protejăm toți. Există o zicală: Este nevoie de un sat întreg că să crești un copil. Noi am deschis școlile și în Suedia și în Romania și toată societatea face în așa fel încât copiii noștri să își continue educația“, mai spune Laura Ghibu.

Medicul a dezvăluit că există focare de infecție și în școlile din Suedia, iar unele asociații chiar au protestat pentru că nu există reguli clare, în timp ce ministrul Educației „a declinat orice responsabilitate și a spus că directorii școlilor sunt direct responsabili pentru ce se întâmplă în școli“.

Laura Ghibu: „Ministrul Educației a spus că va trebui să ne adaptăm situației toți împreună. În România văd că este mult mai organizat și am văzut în ultimele zile că și societatea civilă s-a implicat foarte mult în deschiderea școlii.“

În ceea ce privește faptul că elevii trebuie să poarte măști la cursuri și în pauză și să respecte distanța de minim un metru, Laura Ghibu a comentat: „Este foarte greu să respecte aceste măsuri. Copiii sunt mai disciplinați decât credem noi. Copiii ascultă regulile mai mult decât adulții. Este la latitudinea profesorilor să dea informații elevilor în așa fel încât aceștia să respecte reguli. Societatea civilă a ieșit cu multe sfaturi să ajute profesorii și directorii ca să dea aceste informații elevilor. Este un lucru îmbucurător.“