Cum a arătat prima zi de școală

La debutul zilei de 8 Februarie, conform raportărilor s-a înregistrat următoarea situație :

  • Scenariul verde: 10.198 unități de învățământ
  • Scenariul galben: 6.583 unități de învățământ
  • Scenariul roșu: 1051 unități de învățământ
  • În carantină: 13 unități de învățământ
  • Elevi motivați medical: 8.101
  • Personal didactic motivat medical: 1095

Din primele 3 categorii, un număr de 57 de unități de învățământ continuă în online din motive de infrastructură, cu aprobarea ISJ și validarea CJSU.

S-au deschis școlile, dar nu pentru toți elevii

Luni a fost ziua cea mare. S-au deschis școlile. Dar, nu pentru toți copiii. O treime din țară este în continuare fie galbenă, fie roșie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În zonele unde rata de infectare este de peste 3 cazuri la mia de locuitori, participă fizic la școală numai elevii de clasele I-IV și preșcolarii. Ceilalți învață în continuare, online. În scenariul roșu sunt acum cam 150 de localități. Printre acestea, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia-Mare și Zalău.

Acolo incidența este cuprinsă între 1 și 3, merg preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din anii teminali.

Școlile se deschid complet doar în localitățile verzi, unde rata de infectare este de sub 1 caz la mia de locuitori. Aici se încadrează școlile din 2.000 de orașe și comune. Vorbim despre cei mai norocoși copii, care scapă de cursurile on line.

Ce trebuie să facă profesorii

În primă fază, profesorul care obervă că un elev este suspect de coronavirus, îl izolează. Anunță imediat părinții, iar dacă ei își dau acordul, copilul va fi testat. Asta dacă în școală este cabinet medical.

În caz contrar, profesorul anunță DSP, care trimite o echipă. În situația în care, părinții nu sunt de acord cu asta, copilul merge acasă, iar medicul de familie va decide pașii următori.

Ce reguli trebuie să respecte elevii

Odată cu deschiderea școlilor de la 8 februarie, elevii care participă fizic la cursuri trebuie să poarte mască în permanență. La fel și profesorii, care, înainte de venirea elevilor trebuie să și aerisească sala 30 de minute și cel puțin 10 minute, în fiecare pauză. Copii trebuie să respecte distanța de un metru față de colegi și să nu își împrumute unul altuia, obiecte persoanele.

Cum se face triajul epidemiologic

Directorii școlilor s-au pregătit tot weekend-ul ca elevii să revină în siguranță în bănci.

Au rearanjat sălile de clasă și au pregătit totul până la cel mai mic detaliu. La Școala Gimnazială „Sfinții Voievozi”, din Capitală, de exemplu, profesorii fac triajul.

Profesorii sunt nemulțumiți că trebuie să facă acest triaj, ei spunând că oricum au multe sarcini, dar se vor asigura că elevii vor fi protejați la școală.

Ce spune OMS despre redeschiderea școlilor

  • Nu s-a stabilit încă rolul copiilor, științific, în transmiterea virusului
  • Copiii cu probleme de sănătate NU trebuie să se întoarcă obligatoriu la școală
  • Decizia profesorilor de peste 60 de ani, cu probleme de sănătate, de a se întoarce la catedră e o decizie individuală
  • Părinții și profesorii trebuie să monitorizeze atent starea de sănătate a copiilor

Cîțu, apel către elevi, părinți și profesori, la reînceperea cursurilor: „Depinde de noi toți

Premierul Florin Cîțu a declarat, înaintea ședinței PNL, că ziua de luni este una specială, pentru că reîncepe școala și trebuie să fie un moment de bucurie pentru toată lumea.

Astăzi reîncepe școala, e un moment de bucurie pentru copii, pentru profesori. Știu și eu de când eram copil, că prima zi de școală era cea mai fericită.

După multe luni de zile copiii merg din nou la școală pe cele trei scenarii pe care le-am prezentat deja, dar, este adevărat, și cu multe restricții și, bineînțeles că suntem foarte atenți să vedem cum evoluează situația. Este foarte important să respectăm ceea ce președintele Klaus Iohannis a spus de la începutul acestei pandemii, să purtăm mască tot timpul, să folosim dezinfectant și distanțarea socială”, a spus Florin Cîțu.

Ce se întâmplă dacă un copil se îmbolnăvește?

Dacă la grădiniță și clasele primare se va depista un singur caz de COVID, atunci cursurile vor fi suspendate pentru 14 zile, iar în clasele de gimnaziu și liceu această regulă se va aplica atunci când doi elevi vor fi confirmați pozitiv.

Dincolo de schimbările aduse de regulile sanitare, pentru cei mai mici dintre elevi anul vine și cu schimbări de înscriere la clasa 0. Evenimentul Ziua portilor deschise în care părinții vizitau școlile și stăteau de vorbă cu învățătorii a fost tăiat de pe listă.

Înscrierile în clasa pregătitoare anul acesta încep pe 15 martie și se termină pe 29 aprilie, iar părinții vor afla pe 20 mai dacă cei mici au fost înmatriculați la școala dorită. Copiii vor fi repartizați alfabetic sau prin tragere la sorți în clasele pregătitoare și anul acesta, iar evaluarea psihosomatică este anulată pentru copiii sub 6 ani care au fost la grădiniță.