- Ministerul Educației și Ministerul Sănătății poartă un duel la distanță pe tema testării elevilor în școli.
- Sorin Cîmpeanu a anunțat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli.
- Ministrul Educației este acuzat că testele de salivă pe care le-a cerut nu sunt de calitate.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Euducației, continuă să reacționeze la indicațiile Ministerului Sănătății, pe tema testării elevilor în școli. Cifrele prezentate anterior de Cîmpeanu au fost corectate de secretarul de stat Andreea Moldovan, în privința testelor achiziționate și folosite mult prea puțin în școli. Aceasta a firmat că testele de salivă solicitate de ministrul educației nu sunt de calitate și nu se lucrează deocamdată cu ele. Potrivit lui Moldovan, numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”.
Replica lui Cîmpeanu nu a întârziat să apară și a anunțat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul față în față.
„Dacă Ministerul Sănătății spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine!”
„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, spunea Andreea Moldovan.
„Cei doi oficiali (n.r. – Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu) se contrazic reciproc pe acest subiect. Sorin Cîmpeanu spune că achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. El nu are competențe și atribuții pentru achiziționarea niciunui tip de test medical și se bazează pe sprijinul lui Vlad Voiculescu. La rândul său, acesta i-a răspuns într-o conferință de presă că Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru achiziționarea testelor pentru școli și de altfel pentru nicio altă unitate în afară de cele din subordine. Așadar trebuiesc cumpărate de Ministerul Educației. Premierul Florin Cîțu a intervenit și le-a spus public celor doi miniștrii în briefingul de după ședința de guvern, că îi va ajuta și că vor găsi resurse”, a transmis Ioana Enache, corespondent Aleph News.
Sorin Cîmpeanu, a spus că cifrele „corectate” de Ministerul Sănătății față de ce prezentase el în privința testelor diferă nesemnificativ, „nu e 2 la sută, e 2,2 la sută, deci tot infim”, precizând că numărul de 19.000 de teste despre care vorbise el l-a luat din statisticile puse la dispoziție tot de Ministerul Săntătății.
„De asemenea, atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli, m-am bazat pe recomandările Ministerului Sănătății. Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din Sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a spus Cîmpeanu, la Digi24.
„Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”
„Deci, având respectarea regulilor, vaccinare și trend descendent, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea acestor trei condiții. Dacă Ministerul Sănătății, care repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt non-invazive (n.r. – neconludente), atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a adăugat ministrul Educației.