• Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune scurtarea semestrului al doilea cu o săptămână.
  • Școala s-ar termina pe 25 iunie, iar examenele ar avea loc la datele stabilite.
  • Vacanța din 2 aprilie până pe 4 mai rămâne printre propuneri.

Ministerul Sănătății a cerut vacanța prelungită pentru a reduce mobilitatea. De altfel, situația în școli a fost, marți, îngrijorătoare, spune Cîmpeanu, în condițiile în care numărul școlarilor și al angajaților infectați a fost mult mai mare decât media, însă miercuri s-a infirmat acest trend, a spus ministrul Sănătății, miercuri seara, la Digi24.

Miercuri au fost 30 de copii infectați și 22 de angajați din învățământ.

Văzând nemulțumirea iscată, pe bună dreptate, cu privire la lipsa de predictibilitate, propunerea pe care o vom prezenta mâine dimineață în Comitetul de Dialog Social, în discuția cu reprezentanții elevilor, ai profesorilor și ai părinților, este: se păstrează propunerea de vacanță între 2 aprilie și 4 mai, iar dacă vom accepta cu toții că putem renunța la o săptămână din cel de-al doilea semestru am putea să păstrăm Evaluarea Națională exact la aceleași date, Bacalaureatul exact la aceleași date. Față de propunerea anterioară, în loc să se încheie pe 18 iunie, școala s-ar încheia pe 25 iunie”, a declarat ministrul.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Întrebat ce argumente a avut Ministerul Sănătății când a cerut ca școlile să se închidă imediat, Cîmpeanu a spus „micșorarea mobilității”.

Întrebat, de asemenea, dacă s-a gândit că pe durata celor două Sărbători Pascale românii vor merge la munte, ministrul a spus: „poate fi”.

În ce privește posibilitatea ca elevii să învețe online în loc să stea o lună în vacanță, Sorin Cîmpeanu a precizat că „au mai rămas foarte mulți care au dificultăți la predarea online și ar fi generat o inechitate” pe care a considerat-o inacceptabilă.

Vacanţa de primăvară de o lună, o idee a Ministerului Sănătății

Sunt doar propuneri. Nu este semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului școlar, a spus ministrul Educaţiei. Câmpeanu s-a răzgândit şi în privinţa decalării Evaluării Naţionale. Examenele naționale vor fi organizate după calendarul actual. Le va propune, mâine la ora 10, asociaţiei părinţilor şi elevilor doar scurtarea semestrului doi cu o săptămană.

Consider că mutarea datei pentru Evaluarea Națională nu a fost o idee bună deoarece multe planuri au fost distruse. La începutul lui mai mulți nu o să repete nimic din ce am făcut la școală și o să se uite mult”, a spus Andrei Mareș, elev.

În principiu, când se prelungește perioada premergătoare unui examen nu prea ești chiar atât de bucuros. Mai ales dacă te-ai pregătit din timp. Mai degrabă cred că elevii și-ar fi dorit să scape mai repede de grijă”, a spus Mihai Bălună, profesor de matematică.

Noi lucrăm cu peste 3 milioane, 4 milioane 500 de mii de copii, e vorba de milioane de părinți și peste 400 de mii de salariați. Lor nu poți să le transmiți informații care se schimbă de la o oră la alta”, a explicat Marius Nisor, expert în educație.

Florentina Pavăl, profa de mate cool: Nu putem să ținem educația ani de zile în online

Este nepotrivită vacanță de o luna, eu cred că trebuia să mergem la școală. Nu se vede bine vacanță, ar fi fost normală cea care există, cu măsuri de precauție, elevii să meargă la școală. Putem să prevenim toate situațiile neplăcute, elevii sunt conștienți de riscuri, părinții la fel. Nu putem să ținem educația ani de zile în online”, a explicat Florentina Pavăl, profesoara de matematică, recunoscută în mediul online pentru modul „cool” în care predă disciplina cifrelor.