• Elevii din România și-au aflat notele finale pe 4 iulie 2023, aceasta fiind data oficială stabilită de Ministerul Educației pentru rezolvarea contestațiilor.
  • Au fost înregistrate 27.128 de contestații, anunță Ministerul Educației, număr care reprezintă 8,52% din numărul total de lucrări.
  • Comparativ, în sesiunile din 2016 până în 2022, pentru care există date despre contestații, numărul cererilor de reevaluare a lucrărilor a fost mai mic decât în acest an.

UPDATE

Ministerul Educației a anunțat marți rezultatele finale de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2023, iar conform datelor publicate anul acesta au fost peste 27 de mii de evaluări contestate de către elevi. Dintre acestea, 24 de mii au modificat notele elevilor la reevaluare.

Au fost înregistrate 27.128 de contestații, anunță Ministerul Educației, număr care reprezintă 8,52% din numărul total de lucrări. Cele mai multe au fost la Limba și literatura română, ca în fiecare an – 18.465. Matematica a adunat 8.219 de contestații, număr similar cu cel de anul trecut.

Comparativ, în sesiunile din 2016 până în 2022, pentru care există date despre contestații, numărul cererilor de reevaluare a lucrărilor a fost mai mic decât în acest an. Este astfel un record de contestații în 2023. La fel și de note modificate prin această procedură.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Cum au modificat contestațiile notele

În cazul a 16.476 de lucrări contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 7.668 de lucrări notele au fost modificate prin scădere.

Rata mediilor peste 5 în urma reevaluării lucrărilor contestate, a crescut cu 0,2% la 76,4% (117.798 de elevi), față de rezultatele inițiale (76,2%), adică 291 de elevi au trecut de acest prag.

Dosarul statistic al Ministerul Educației:

Cum se stabilește nota finală după recorectarea lucrărilor

În cazul în care, după recorectare, diferență de notare față de nota inițială este mai mare de un punct, în plus sau în minus, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.

Nota finală este cea acordată de cea de-a doua comisie de contestații.

Calendarul admiterii la liceu 2023

Între 6 și 17 iulie 2023, elevii, împreună cu părinții, completează fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu, iar repartizarea computerizată are loc pe data de 19 iulie.

Etapa a doua a repartizării computerizate începe în 28 iulie, iar repartizarea va avea loc în perioada 10-11 august.

ȘTIRE INIȚILĂ

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională se afișează astăzi, 4 iulie, pe edu.ro după soluţionarea contestaţiilor. Înainte de afișarea contestaţilor, 76,2% dintre candidaţii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 5. Comparativ cu ultimii doi ani, procentul este unul scăzut.

Cu toate acestea, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că media 10 s-a dublat, dar, numărul candidaţilor care au medii sub cinci a crescut de la 17,7% anul trecut la 23,8% anul acesta. Din punct de vedere al județelor, cel mai mare procent a fost înregistrat la Bucureşti, 98,9%, iar cel mai mic procent a fost în judeţul Olt, 88,4%. Recorectarea lucrărilor duce la creșterea sau descreșterea notelor.

Pentru prima dată, media de la Evaluarea Națională este 100% media de admitere la liceu, nemaifiind luată în calcul media din liceu.

Citește și