• România a ieșit din top 1000 cele mai bune universități din lume.
  • Universitatea Babeș-Bolyai era ultima rămasă în top 1000 Shanghai.
  • Clasamentul global al universităților e condus de Harvard.

Pentru prima dată în ultimii 6 ani, nu mai avem nicio universitate din România în topul 1000 Academic Ranking of World Universities, clasament internațional al universităților realizat de Shanghai Ranking Consultancy. În ultimii 3 ani, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca era ultima care mai ținea învățământul superior românesc printre cele mai importante universități din lume.

Printre criteriile folosite în clasamentul Shanghai sunt: calitatea educației și a personalului academic și activitatea de cercetare. Clasamentul global este condus și în acest an de Harvard – pentru al 21-lea an consecutiv la rând – urmat de Stanford și MIT.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Prof. univ. dr. Daniel David, rector UBB, spunea în 2020 că UBB reprezintă România în ranking-ul Shanghai, dar că nu v-a rezista multe în clasament, dacă nu se fac cateva reforme fundamentale. Alte universități cresc mai repede și mai mult decat noi.″

„E nevoie să concentrăm resursele academice″, spune rectorul UBB.

„Unele institute de cercetare ar trebui să fie integrate cu universitățile, Universitățile comprehensive, ca să fie cu adevărat comprehensive, trebuie să dezvoltăm zona biomedicală. Chiar dacă universitățile medicale sunt performante la nivelul lor, asta nu trebuie să oprească dezvoltarea componentei biomedicale din universități″, a spus Prof. univ. dr. Daniel David, la ȘTIU, pe Aleph News.

Daniel David spune că este nevoie de programe de excelență dedicate universităților care sunt deja în top.

Acesta spune că UBB nu a primit niciun fel de susținere din partea Guvernului pentru că se afla în clasamentul Shanghai.

Daniel David: „Ranking-urile sunt importante ca punct de referință pentru politicile academice. Există diverse ranking-uri nu putem absolutiza anumit clasament.″

Citește și: