• „România Educată” va primi 3,7 miliarde de euro prin PNRR.
  • M. Miclea: Proiectul va rata șansa finanțării substanțiale prin PNRR.
  • Proiectul „România Educată” trebuie finanțat până în 2026.

O prioritate pentru țară pare să fie „România Educată”. Se va aloca 12% din bugetul total al Planului Național de Redresare și Reziliență pentru proiectul președintelui Klaus Iohannis. Asta înseamnă 3,7 miliarde de euro, conform ultimului raport publicat.

Mircea Miclea, expert în educație, spune că banii din PNRR vin până în 2026 și nu crede că există șanse reale ca proiectul să fie finanțat până atunci.

„Ca să transformi un document incoerent într-o lege coerentă și o serie de măsuri coerente, cred că îți trebuie mulți ani și cred că nici nu e posibil și atunci va rata șansa finanțării substanțiale prin PNRR“, spune Mircea Miclea, expert în Educație.

Și nu e singurul care crede asta. Gabriela Bartic, fondatorul unei platforme educaționale, care se ocupă de problemele actuale din învățământ, a studiat noul proiect România Educată. Consideră că obiectivele sunt neclare.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Eu dacă aș fi un finanțator serios nu aș da bani pe proiectul ăsta, pentru că în afară de niște generalități care nu au bugete atașate eu nu am văzut chestii foarte concrete. E un proiect care, deocamdată, schițează niște direcții. Nu e nimic implantabil în secunda asta“, explică Gabriela Bartic, fondator platformă educațională.

Nici Radu Gologan, profesor de matematică, nu vede o finalitate a proiectului în stadiul în care e acum: „Așa cum arată acum nu ar avea șanse. Dacă Guvernul va reuși să facă un program coerent și sustenabil și logic și cu date precise și cu sume precise, sigur că poate intra în această categorie“.

Prin banii primiți de la PNRR se doresc 50 de școli noi, 2.000 de microbuze verzi, pentru transportul elevilor, 83.000 de săli de clasă dotate cu mobilier nou și 1.300 de creșe.