- Afterschool-ul, speranța rămasă părinților
- 50% mai multe cereri pentru înscrierile la afteschool
- Aftherschool-urile au număr limitat de copii, stabilit de DSP, în funcție de spațiu
- Un afterschool din Brașov și-a prelungit programul între 8 și 18
- Amir Baratu, elev în București, face afterschool în Brașov
School nu, afterschool da. Amir face și lecțiile online cu învățătoarea lui, tot la afterschool. Au rămas deschise afterschool-urile în București. Dar nu mai sunt locuri, pentru că sunt ultima speranță a părinților. Parinții lucrează, iar Amir stă 8-9 ore pe zi sub supravegherea profesorilor.
Un exemplu din Brașov, un oraș care are și el multe școli în scenariile galben și roșu. La Magnus, profesorii au în grijă 12 elevi. Dar vor mai mulți. Așa că au prelungit programul de la 8 la 18 și au făcut o listă de așteptare, pentru o nouă grupă.
Dan Bejan, profesor After School Magnus: „Ne-am dat seama că sistemul de învățământ de stat nu este pregătit să acopere tot ce trebuie și a trebuit să gândim sistemul hybrid. Așadar avem în permanență un coleg dimineața, copiii sunt primiți de la 8 sau 9. Noi ne ridicăm și mergem lângă ei în timpul hybridului când sunt online, doar dacă ei ne solicită.”
Amir Baratu are 7 ani și până de curând studia în scenariul hibrid, în București. În săptămâna în care făcea lecțiile online, părinții îl aduceau la afteschool la Brașov. Învață limbi străine, bune maniere și face ateliere de creație.
Chiar și cu atâtea activități, îi e dor de colegii din București. N-o să-i mai vadă cel puțin două săptămâni.
Melina Lazăr, învățătoare afterschool: „La nevoie îi ajut, camerele cu care se filmează la clasă nu sunt cele mai bune și nu pot să descifreze tot ce scrie pe tablă. Ei fiind mici tind să își dorească mai mult să se joace, fiind singuri într-o sală nu cred că ar lucra cât trebuie, sunt alți copii în jurul lor care lucrează, sunt cuminți, sunt liniștiți.”
Afterschool-ul e soluția perfectă pentru părinții care nu au program flexibil la job. Mai ales dacă bunicii nu își pot ajuta nepoții cu temele. Părinții plătesc între 700 și 1200 de lei pe lună.