• Deca vrea să pună sisteme de supraveghere în școli pentru prevenția actelor de violență.
  • Legea interzice ca înregistrările să fie folosite pentru evaluarea cadrelor didactice.
  • Măsura e luată în contextul în care anul trecut au existat aprox. 5.400 de cazuri de violență.

Ministrul Educației, Ligia Deca ar vrea să instaleze sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă. Școlile vor instala aceste sisteme fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Acestea vor monitoriza activitatea din clasă, fără să încalce prevederile GDPR. Imaginile vor putea fi accesate doar în cazuri de violență fizică sau verbală. Astfel nu vor fi folosite și pentru evaluarea orelor sau a profesorilor.

Detalii îți aduce Cătălina Georgescu, profesor: „Este o măsură nu bună, vitală. Ce se întâmplă? Ați văzut ultimele știri cu violențe elevi-profesori, furturi, cazuri de bullying care se termină foarte urât între elevi. Fără acest sistem CCTV, care este foarte cunoscut peste tot în lume, de supraveghere video, nu cred că putem să echilibrăm cumva situația”.

Elev: „Aici apare frica profesorilor și a elevilor”

În ce măsură ar aduce acest lucru rezolvarea problemelor ce țin de violența în școli îți poate spune și un elev. Mihnea Stoica are această perspectivă: „Clar nu va reprezenta o rezolvare, cel mult o metodă de a clarifica aceste cazuri însă nu duce și la rezolvarea completă a acestora. Cazurile de violență vor exista în continuare cu sau fără sistem video și audio de înregistrare. Depinde foarte mult de modul în care vor fi utilizate aceste camere, cine va avea acces la aceste camere și la aceste înregistrări pentru că de obicei aici apare frica profesorilor și a elevilor când vine vorba de înregistrarea audio-video”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Aceste camere pot să ne salveze”

Cum ar putea influența instalarea acestor sisteme de supraveghere relația dintre elevi și profesori? Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română: „E cumva și o problematică în unele clase, pentru că copiii vorbesc urât cu profesorii. Sunt poate și altercații între elevi, bullying sau alte comportamente de genul acesta și cred că aceste camere pot să ne salveze să luăm decizii mult mai rapid”.

Citește și