Unde te angajezi după ce termini Facultatea de Drept. Un avocat poate câştiga şi 10.000 de lei pe lună

Nimic nu îți mai garantează că dacă faci Dreptul nu începi cariera cu stângul. Posturile sunt puține, iar absolvenții, tot mai mulți: cam 30.000 pe an.

Doar jumătate dintre tinerii care au terminat studiile juridice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca s-au angajat în primul an de după facultate. Șanse mai multe nu sunt nici la București.

Diana Calmîc a terminat Dreptul acum patru ani, dar acum lucrează în resurse umane: „Nu am mai vrut să continui pe drept pentru că atunci când am început eu în 2017, erau salariile foarte mici, chiar și în București și erau foarte puține posturi, cred că și acuma mai este așa”.

Decanul Facultății de Drept din București, Răzvan Dincă, admite că absolventul de la Drept nu își găsește ușor de muncă. Dar se rezolvă cu răbdare, spune el.

„Cam 60% dintre absolvenții de licență reușesc să se angajeze în domeniul juridic în primul an și cam 80% în al 2-lea”, a declarat Răzvan Dincă.

Teodor Iancu, președintele Asociației Studenților în Drept crede că a găsit vinovatul pentru această situație: „Statul nu face absolut nimic ca să compenseze lucrul ăsta, lucru care de altfel ar fi în beneficiul studenților de la drept pentru că ar fi efectiv mai multe locuri de muncă”.

CÂT POŢI CÂŞTIGA DACĂ AI TERMINAT FACULTATEA DE DREPT

Totuși, dacă ești dispus să te sacrifici o perioadă, în timp poți ajunge la un salariu pe măsură.

Un avocat care nu este partener poate câștiga între 500 și 5.000 de euro pe lună în timp ce un avocat partener poate ajunge la 10.000 de euro pe lună.

În partea de magistratură lucrurile stau altfel. Acolo, în primul rând ai un salariu sigur. În România sunt aproximativ 5.000 de judecători. La judecătorie un magistrat cu o experiență de cinci ani poate ajunge la un salariu net de aproape 8.000 de lei. În timp ce unul cu o vechime de peste 20 de ani poate ajunge la 10.000.

La Tribunal dacă ai o vechime de 10 ani poți ajunge la un salariu net de 12.000 de lei, iar dacă ai o experiență de peste 20 de ani poți ajunge la 13.000 de lei.

Ajungem la Curtea de Apel, iar aici cu o experiență de peste 20 de ani poți ajunge la aproape 14.000 de lei. Iar la Înalta Curte de Casație și Justiție un magistrat cu o vechime de peste 20 de ani poate ajunge la peste 15.000 de lei.

Exit mobile version