• Premierul Nicolae Ciucă spune că le-a cerut liderilor sindicali din educație „să înțeleagă” că orice „intervenție” acum asupra salariilor va trebui corectată prin legea salarizării.
  • Marți, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a precizat că întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost mai degrabă o discuție informală decât o negociere.
  • Marți dimineața, Nicolae Ciucă a declarat că nu poate îndeplini cerințele sindicatelor deoarece sunt „foarte greu de realizat” în contextul actual.

Greva profesorilor în învățământul preuniversitar continuă și astăzi, în timp ce sindicatele au declarat că așteaptă reprezentanții guvernului pentru negocieri la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Sindicatele din domeniul Educației au precizat că greva ar putea să se prelungească pe termen lung și au anunțat posibilitatea unui nou marș de protest care ar putea avea loc joi.

UPDATE ORA 17.30

Echipa guvernamentală a ajuns la sediul FSLI, pentru noi discuții cu liderii sindicali din educație.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

UPDATE ORA 15.30

Nicolae Ciucă a spus că va trimite la discuțiile de la FSLI o echipă din care vor face parte miniștrii Educatiei, Muncii, Finantelor, Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului.

„Speram ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem înțelegere și avem încredere unii în alții că acest demers se va incheia cât mai curând”, a declarat Ciucă.

UPDATE ORA 15.20

Sindicatele din educație vor organiza joi un miting în Piața Victoriei la care sunt așteptați 15.000 de oameni.

UPDATE ORA 15.00

Premierul Ciucă nu va merge la sediul FSLI pentru discuțiile cu sindicatele, pentru că nu va termina la timp ședința de guvern.

UPDATE ORA 14.30

Liderul sindicatului profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine, vorbind despre efectele grevei din învăţământ, că nu se pune problema îngheţării anului şcolar, dar că există riscul perturbării datelor la care vor avea loc examenele naţionale.

„Este greu de spus care va fi situaţia cu examenele naţionale. Nu ne-am dorit să blocăm nimic, mingea este la guvernul României. Mediile sunt încheiate, nu se pune problema îngheţării anului şcolar, în schimb se poate pune problema perturbării datelor la care se vor da examenele la gimnaziu şi la liceu. Cuţitul ne-a ajuns la os.”

„Îi transmit domnului premier că dacă nu va trece imediat la negocieri, există riscul să perturbăm examenele. Ce vină au copii?”, a precizat liderul sindical la finalul mitingului profesorilor de la Iaşi.

UPDATE ORA 14.00

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, prima reacție la greva din educație, în cea de a treia zi.

„S-au găsit soluții pentru o parte din solicitările făcute de sindicate. Acestea vor fi onorate, indiferent cum se vor desfășura negocierile”, a transmis Iohannis.

UPDATE ORA 12.30

Preşedintele filialei ieşene a USLIP, Laviniu Lăcustă, spune că la mitingul din fața Prefecturii Iași participă peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar. Protestele angajaţilor din învăţământul preuniversitar vor continua până la soluţionarea revendicărilor salariale.

„Nu ne-am fi dorit să ajungem în acest punct. În mod normal, astăzi ar fi trebuit să fie o zi de şcoală, în care profesorii trebuiau să fie la catedră, dar prim-ministrul Nicolae Ciucă a considerat şi consideră că salariaţilor din învăţământul românesc nu merită să le fie asigurat un trai decent, cu salariu decent.”. spune preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

UPDATE ORA 12.10

Inspecțiile pentru Titularizare sau pentru obținerea gradelor didacticeși vor putea fi reprogramate, a anunțat miercuri Ministerul Educației. Conform calendarului oficial, organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă ar trebui să aibă loc în perioada 24 mai – 30 iunie.

„Inspecțiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București în unități de învățământ unde pot fi asigurate condițiile specifice acestui tip de activitate.”, spune ministrul Ligia Deca.

„În cursul zilei de ieri a avut loc o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, cu care Ministerul Educației comunică permanent pentru evitarea sincopelor în desfășurarea activității care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, a transmis miercuri Ministerul Educației.

UPDATE ORA 12.00

Peste 2.000 de angajați din educație protestează la această oră în fața Prefecturii Iași, pentru a-și susține revendicările pentru care au declanșat greva generală.

Din cauza protestului, circulația în centrul orașului a fost închisă.

Protestul va dura până la ora 13.00, conform USLIP Iași.

UPDATE ORA 11.00

Ședința liderilor celor trei federații din educație urmează să aibă loc de la ora 16.00, iar de la ora 17.00 premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu au fost chemați la sediul FSLI.

UPDATE ORA 10.00

Premierul Nicolae Ciucă spune că le-a cerut liderilor sindicali din educație „să înțeleagă” că orice „intervenție” acum asupra salariilor va trebui corectată prin legea salarizării.

  • „Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educație, iar în această după-amiază vom avea o nouă întâlnire și cred că împreună vom conveni asupra unei soluții. (…)
  • Desigur, prin responsabilitatea noastră trebuie să rezolvam problema salarizării, pentru că este indamisibil ca un profesor debutant să aibă salariul de 2.500 de lei.
  • I-am rugat (n.r. – pe liderii sindicali) să înțeleagă că orice intervenție acum va trebui corectată prin legea salarizarii, pe care o vom devansa și în 15 iulie se va intra în dialog cu toate categoriile, cu proiritate educația și sănătatea, astfel încât până în 1 septembrie să o finalizăm și să o trecem prin parlament”, a declarat ministrul Ciucă miercuri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Marți, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a precizat că întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost mai degrabă o discuție informală decât o negociere.

„Faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o ședință pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a spus Hăncescu.

Reprezentanții Guvernului au fost invitați miercuri, la ora 17:00, la sediul FSLI, pentru a participa la o ședință cu liderii celor trei federații sindicale din Educație.

„Miercuri va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a spus Hăncescu.

Greva continuă până când Guvernul va oferi o „soluție acceptabilă”

După încheierea discuțiilor de la Guvern, liderii FSLI, respectiv Simion Hăncescu de la „Spiru Haret”, Marius Nistor de la „Alma Mater” și Anton Hadăr, au anunțat că greva generală, declanșată la inceputul săptămânii , va continua până când Guvernul va propune o „soluție acceptabilă”.

Aceștia au afirmat că nu au primit nicio propunere mulțumitoare, ceea ce ar putea duce la o grevă de durată.

De asemenea, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a precizat că există posibilitatea organizării unui miting de protest joi, pe data de 25 mai.

Marți dimineața, Nicolae Ciucă a declarat că nu poate îndeplini cerințele sindicatelor deoarece sunt „foarte greu de realizat” în contextul actual.

Cu o zi înainte, Ciucă le-a cerut angajaților din învățământ să se întoarcă la catedră, subliniind importanța perioadei actuale pentru elevi și afirmând că Guvernul este pregătit să pună în aplicare o viziune centrată pe elev în sistemul educațional. Mesajul a fost transmis după ce Senatul a adoptat legile educației, care au fost contestate de opoziție la Curtea Constituțională.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a reacționat, spunând că mesajul premierului nu va face decât să crească numărul greviștilor.

Citește și: