- Din 1901, cinci laureați ai Premiului Nobel pentru Pace au fost împiedicați să participe la ceremonia de decernare din Oslo.
- În 2014, activista pakistaneză pentru drepturile omului Malala Yousafzai a devenit cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, la vârsta de 17 ani.
- Irakianca Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace la vârsta de 25 de ani, în 2018, pentru eforturile sale în favoarea minorității Yazidi.
Începând din 1901, Premiile Nobel au fost acordate persoanelor și organizațiilor pentru activitatea care a condus la mari progrese pentru umanitate, în conformitate cu dorințele inventatorului Alfred Nobel, scrie The Daily Star.
Advertisment
În detenție
Din 1901, cinci laureați ai Premiului Nobel pentru Pace au fost împiedicați să participe la ceremonia de decernare din Oslo. În 1936, jurnalistul și pacifistul german Carl von Ossietzky a fost deținut într-un lagăr de concentrare nazist.
Liderul opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, se afla în arest la domiciliu când a câștigat premiul în 1991. Cu permisiunea juntei de a călători, ea a refuzat din cauza temerilor de a nu se mai putea întoarce în țara sa.
Recomandări
În 2010, disidentul chinez Liu Xiaobo era în închisoare. Scaunul său a rămas gol, acolo unde a fost plasat premiul. În 2022, Ales Bialiatski, militant bielorus pentru drepturile omului, era în închisoare. El a fost reprezentat de soția sa, Natalia Pinchuk.
Anul trecut, activista iraniană Narges Mohammadi a trebuit să își sărbătorească premiul Nobel din celula ei din închisoarea Evin din Iran.
Tineri și bătrâni
În 2014, activista pakistaneză pentru drepturile omului Malala Yousafzai a devenit cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, la vârsta de 17 ani.
Un alt laureat neobișnuit de tânăr a fost australianul Lawrence Bragg, care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică împreună cu tatăl său, în 1915, la vârsta de 25 de ani, pentru lucrări realizate la vârsta de 21 de ani.
Irakianca Nadia Murad a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Pace la vârsta de 25 de ani, în 2018, pentru eforturile sale în favoarea minorității Yazidi.
În schimb, americanul John Goodenough a fost cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2019, la vârsta de 97 de ani, pentru munca sa la bateriile litiu-ion care alimentează smartphone-urile și mașinile electrice.
Cu un an înainte, compatriotul său Arthur Ashkin a primit Premiul Nobel pentru Fizică la vârsta de 96 de ani.
Premii postume
Din 1974, statutul Fundației Nobel stipulează că premiul nu poate fi acordat postum. Însă o persoană poate fi premiată dacă moare între momentul anunțului din octombrie și ceremonia oficială de decernare a premiului din decembrie. Înainte de această modificare, doar două persoane au primit un premiu Nobel postum.
Unul a fost Dag Hammarskjold, secretarul general suedez al Organizației Națiunilor Unite, care a murit într-un accident aviatic în 1961, dar a primit Premiul Nobel pentru Pace mai târziu în același an.
Iar în 1931, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat postum unui alt suedez, poetul Erik Axel Karlfeldt. În 2011, comisia Premiului pentru Fiziologie sau Medicină l-a ales pe Ralph Steinman din Canada, fără să știe că acesta decedase cu doar trei zile înainte de anunț. Cu toate acestea, fundația a decis să îi acorde premiul.
Poetul Nobel
Irakianca Nadia Murad a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Pace la vârsta de 25 de ani, în 2018, pentru eforturile sale în favoarea minorității Yazidi.
În schimb, americanul John Goodenough a fost cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2019, la vârsta de 97 de ani, pentru munca sa la bateriile litiu-ion care alimentează smartphone-urile și mașinile electrice. Cu un an înainte, compatriotul său Arthur Ashkin a primit Premiul Nobel pentru Fizică la vârsta de 96 de ani.
Nobel a intrat în istorie ca inventator al dinamitei, dar a fost, de asemenea, pasionat de poezia engleză și un fan al lui Percy Bysshe Shelley și Byron. A scris poezie întreaga sa viață, uneori în limba sa maternă, suedeza, dar mai ales în limba lui Shakespeare.
Într-o scrisoare către un prieten, el scria: „Nu am nici cea mai mică pretenție de a-mi numi versurile poezie; scriu din când în când doar pentru a scăpa de depresie sau pentru a-mi îmbunătăți engleza”. În 1862, la vârsta de 29 de ani și punându-și la îndoială talentul literar, el a trimis o scrisoare în franceză unei tinere femei în care scria „Fizica este domeniul meu, nu scrisul”.
300 de nominalizări pe an
În fiecare an, Academia Suedeză – care acordă Premiul pentru Literatură – primește aproximativ 300 de nominalizări scrise de la foști laureați, cadre universitare, organizații și alți profesori din lumea literară și lingvistică.
Fiecare candidatură evidențiază punctele forte ale autorului propus și, în câteva cazuri, strecoară un cadou pentru juriu – deși includerea acestora este adesea considerată de prost gust.
Nu este posibil să te nominalizezi singur pentru premiu și, pentru a fi valabile, nominalizările trebuie reînnoite în fiecare an și primite până la 31 ianuarie. De asemenea, candidații trebuie să fie încă în viață.
Citește și
- FOTO. Kylie Jenner a debutat pe podium pentru a închide show-ul Coperni la Paris Fashion Week. Evenimentul a avut loc la Disneyland
- CNSAS: Nu există documente care să ateste că Nicușor Dan a fost colaborator al Securității
- Lana Del Rey face primele declarații de la nunta cu Jeremy Dufrene: „E unicul și singurul”
Partenerii noștri