• Festivalul de la Iași se dezvoltă la a cincea ediție în două noi direcții: Classix in Art și Classix în comunitate.
  • Tema ediției Classix Festival 2024 este ”Descoperirea dorinței”.
  • Peste 50 de artiști internaționali vor transmite pasiunea muzicii clasice în opt concerte.
  • Evenimentul dedicat muzicii clasice pune in valoare și cladiri de patrimoniu din Iaşi.

Classix Festival te așteaptă în februarie 2024 la cea de-a cincea ediție. Evenimentul are loc la Iași, în perioada 18 – 25 februarie 2024. Astăzi organizatorii anunță noi surprize pentru această ediție a manifestării dedicată ”Descoperirii dorinței”.

Directoarea festivalului și co-fondatoare a evenimentului, Patricia Borhanschi anunță că în acest an conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu. ”Tematica din acest an îi invită pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea subtilă, până la cea pasională”, arată organizatorii.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Classix 2024 va debuta cu o incursiune axată pe introspecție și descoperirea de sine, reflectată în evoluția muzicală a lui Enescu și Mahler. Festivalul va continua prin celebrarea diversității dorințelor umane, ilustrate prin simbolistica tribală a lui Stravinsky și va oglindi intensitatea emoțională a compozițiilor lui Rahmaninov. Alături de concerte, festivalul pune accent și pe interacțiunea dintre artiști, promovând juxtapunerea între arta vizuală și improvizația muzicală.

Parte din aventura clasică contemporană este concentrarea pe inovație, în concordanță cu dorințele publicului și ADN-ul festivalului. Cea de-a cincea ediție va aduce în premieră europeană o suită interdisciplinară ce îmbină muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în „world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.

Classix in Art și Classix în comunitate

Înscrierile pentru voluntari au început și vor continua până pe 4 februarie 2024, iar formularul poate fi completat online.

„Importanța voluntarilor la orice festival este una vitală — nu doar din prisma volumului uriaș de muncă pe care îl presupune acest tip de activitate, ci mai ales din prisma oportunității pe care o au tinerii în a dobândi experiență de lucru și deprinderi noi.” spune Anca Floroiu, Managerul de Comunicare al festivalului.  

Contribuția Classix Festival la dezvoltarea comunității se materializează și prin proiectul Classix in Art. În cadrul acestei componente se organizează anual masterclass-uri pentru tinerii artiști și se oferă burse de creații pe diferite domenii. Programul de burse a debutat în anul 2021 cu 3 burse în valoare totală de 3000 euro, în 2022 s-au acordat 5 burse în valoare totală de 5000 euro,  iar în anul 2023 s-a ajuns la oferirea a 7 burse în valoare totală de 7000 euro.

Câștigătorii burselor oferite la Classix in Art 2023 sunt: Ancuța Mureșan – arte vizuale, Mihai Aureliu Savin – arte vizuale, Andrei Petrache – muzică, Florin Ștefan Lupu – muzică, Alisia Nină – artele spectacolului, Laura Pop – artă digitală și new media, Emanuel Chiriac – intervenție culturală.

Concertul Magic Ritual va avea loc pe 19 februarie 2024, la Casa de Cultură a Studenților, în Sala Gaudeamus. Pianiștii Mihai Diaconescu, Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh, alături de violonistul Valentin Șerban vor interpreta: Ravel – Tzigane, Brahms – Scherzo, Suk – Cântec de dragoste, Melodiile lăutărești ale lui Sarasate, Cântece de la mama din „Cântece țigănești” ale lui Dvořák, Ceaikovski – Valse Scherzo, precum și Ritualul Primăverii a lui Stravinsky.

Gala de închidere a festivalului este marcată de concertul Classix Desire,  care va avea loc pe 25 februarie la Sala Unirii – Cinema Victoria, și va combina peisajele sonore de fantezie scandinavă cu fuziunea dintre nuevo tango și muzica tradițională. Compoziții semnate de Mozart, Nielsen, Păutza, Grieg, Bull, Piazzolla, Bardì și Pujol vor fi interpretate de Bandini & Chiacchiaretta Duo – bandeon și chitară (IT), Max Artved – oboi (DK), Jean-Baptiste Doulcet- pian (FR), alături de Classix Collective, un ansamblu care îi reunește pe Sabin Penea – vioară (RO), Dragoș Cantea – pian (RO), Ioana Chiriac – pian (RO) și Gabriel Bîrjovanu – tenor (NO/RO).

Video-ul de prezentare a ediției Classix Festival 2023 îți face o imagine a lucrurilor pe care să le aștepți în acest an. Programul complet al concertelor și al evenimentelor conexe va fi actualizat pe website-ul festivalului, www.classixfestival.ro

Classix a debutat în 2020 și a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România. A adunat în 4 ediții peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obținute pe www.classixfestival.ro

Citește și: