• Artistul Toto Cutugno, un italiano vero, a murit marți, la vârsta de 80 de ani.
  • Toto Cutugno a cântat „Ciobănaş cu 300 de oi” pe scena Festivalului Cerbul de Aur în 1993.
  • Toto Cutugno a cântat la Sala Palatului în 2015 și a mărturisit pe scenă: „România e a doua mea casă”.

După ce a fost anunțată moartea artistului Toto Cutugno, căutările pe Google cu numele lui au crescut la 100.000, în tendințe fiind boala lui și femeia pe care a iubit-o toată viața, Carla. Celebra piesă „L’italiano” a ajuns pe Youtube la 44 milioane de views, iar pe TikTok hashtag-ul Toto Cutugno a fost folosit de 49,2 milioane  de ori.

S-a mai stins din viață o legendă a muzicii. Toto Cutugno a pierdut lupta cu o boală nemiloasă, marți, la vârsta de 80 de ani. De-a lungul vieții, a compus peste 400 de melodii şi a vândut peste 100 milioane de discuri. Dar sunt și câteva detalii mai puțin cunoscute care i-au marcat viața artistului. Și relația cu țara noastră a fost una specială.

Salvatore Cutugno sau Toto Cutugno iubea foarte mult România. Drept dovadă, a apărat românii din Italia într-un interviu, despre femeile românce a mărturisit că au un farmec în plus, iar când a fost rugat să descrie România în 3 cuvinte a spus așa: „Se mănâncă bine, femeile sunt frumoase, iar oamenii sunt primitori”. A avut și doi angajați români în casa de la Roma. După Revoluție, artistul a încântat publicul de la noi din țară cu mai multe concerte. În 1993, spunea pe scena Festivalului Cerbul de Aur că este foarte legat emoțional țara noastră și că aici se simte ca acasă. Tot atunci a oferit un moment memorabil. A cântat, în limba română, „Ciobănaş cu trei sute de oi”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

A fost la noi și în 2012, iar în 2015, în timpul unui concert la Sala Palatului din București, Toto Cutugno a făcut o nouă declarație neașteptată la adresa țării noastre. „România e a doua mea casă”, a spus artistul. Tot atunci, cântărețul italian a fredonat din nou „Ciobănaș cu trei sute de oi”. Ar fi trebuit să ajungă din nou la noi în 2022, dar, din păcate a anulat concertul, din cauza problemelor de sănătate.

Toto Cutugno a avut și momente dramatice în viața lui

Avea doar cinci ani când a fost martorul unei scene traumatizante: sora lui a murit, sufocată cu mâncare. Muzica i-a fost alinare. Avea 13 ani când a participat la un concurs de acordeoniști. Mai târziu, a apărut și femeia care l-a ajutat să depășească traumele din copilărie. A fost căsătorit 27 de ani cu Carla, pe care cunoscut-o la unul din cluburile unde avea concerte. Cei doi și-au dorit să aibă cel puțin patru copii, dar nu au avut parte de aceștia.

Povestea celei mai cunoscute piese a lui Toto Cutugno, „L’Italiano”

„L’Italiano”, cunoscută mai ales ca „Lasciatemi cantare”, are o poveste impresionantă. Hitul a fost scris de fapt pentru Adriano Celentano, un alt artist italian. Cutugno a povestit cum i-a venit ideea acestui cântec. Era pe scenă în Canada când a realizat că avea în faţă peste 3000 de oameni cu „figuri de italieni”. După ce s-a întors acasă, a decis să dedice o melodie tuturor acelor oameni şi tuturor conaţionalilor săi. Inițial, versurile erau altele. În loc de „…sono un italiano, un italiano vero” sau „sunt un italian, un italian adevărat” era „sono Adriano, un italiano vero”. Ea vorba despre Adriano Celentano care, însă, când a auzit cântecul, l-a refuzat, considerându-l tendenţios.

Citește și: