• Austria va deschide spectacolul cu piesa Who The Hell is Edgar? a lui Teya & Salena.
  • Mae Muller din Marea Britanie va încheia spectacolul cu I Wrote A Song.
  • Joi seară, rockerii australieni Voyager și trupa slovenă Joker Out au trecut în finală alături de alte opt trupe.

Ordinea de desfășurare a finalei de sâmbătă a concursului Eurovision a fost dezvăluită, după ce semifinala eliminatorie de joi a completat lista. Douăzeci și șase de artiști vor cânta la Liverpool în fața unei audiențe globale așteptate de 160 de milioane de telespectatori, scrie BBC.

Austria va deschide spectacolul cu piesa Who The Hell is Edgar? a lui Teya & Salena, un cântec inspirat de poetul Edgar Allan Poe din secolul al XIX-lea. Mae Muller din Marea Britanie va încheia spectacolul cu I Wrote A Song. Joi seară, rockerii australieni Voyager și trupa slovenă Joker Out au trecut în finală alături de alte opt trupe.

Succesul lor a venit după prima semifinală de marți, în care fiecare grup de chitariști a fost eliminat. În ciuda celor 10,8 milioane de urmăritori pe TikTok, danezul Reiley a fost eliminat după semifinală, la fel ca alte cinci țări. Marea finală are loc sâmbătă, la ora 20:00, fiind transmisă în direct de la Liverpool Arena pe BBC One.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Marea Britanie a preluat drepturile de organizare a Eurovision în numele Ucrainei, după invazia Rusiei și victoria Kalush Orchestra la Torino în 2022. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu se va adresa sâmbătă seară, în timpul spectacolului, celor mai multe milioane de telespectatori internaționali.

EBU, care organizează Eurovision, a adoptat de mult timp poziția conform căreia concursul ar trebui să fie lipsit de politică. Deși evenimentul din acest an reflectă cultura ucraineană, s-a considerat că o alocuțiune a președintelui Zelenski ar contraveni spiritului evenimentului.

Downing Street s-a declarat dezamăgit” de decizia de a nu-i permite președintelui Zelenski să țină un discurs. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat că crede că ar fi potrivit” ca liderul ucrainean să apară. Fanii care se îndreaptă spre Liverpool pentru finala de sâmbătă au fost avertizați de întreruperea grevei trenurilor. Între timp, Luxemburg a anunțat că va participa din nou la concursul Eurovision Song Contest în 2024, la trei decenii de la ultima participare și la 40 de ani de la ultima victorie a țării.

Citește și