• Israelul a declarat că cei trei comandanți PIJ plănuiau atacuri atunci când au fost uciși într-un atac aerian marți dimineață.
  • Joi, Israelul a ucis alți doi comandanți – șeful forțelor de rachete ale PIJ și adjunctul său – în atacuri.
  • Forțele de apărare israeliene (FDI) afirmă că peste 850 de rachete au fost lansate din Gaza în ultimele patru zile.

Rachetele au ajuns într-o zonă din apropierea Ierusalimului pentru prima dată în patru zile de lupte între Israel și militanții din Gaza, potrivit unor rapoarte. Presa locală spune că o rachetă din Gaza a aterizat în apropierea așezării evreiești Bat Ayin din Cisiordania ocupată, la aproximativ 16 km sud de Ierusalim. Nu au fost raportate victime, anunță BBC.

Se pare că Israelul ar fi efectuat atacuri aeriene în Gaza ca răspuns. Acest incident are loc în timp ce Egiptul intermediază discuții pentru o încetare a focului între cele două părți. Treizeci și unu de persoane, dintre care aproximativ jumătate sunt civili, au fost ucise de loviturile aeriene israeliene în Gaza de la atacul efectuat marți de Israel, care a ucis trei militanți palestinieni ai Jihadului Islamic (PIJ), potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

În aceeași perioadă, un israelian a fost ucis și cinci au fost răniți de tiruri de rachete, potrivit serviciului de ambulanță israelian Magen David Adom (MDA). Tirul de rachete spre Ierusalim, pe care Israelul îl consideră capitala sa, marchează o escaladare semnificativă a militanților. Este pentru prima dată când rachetele au căzut în apropiere de acolo de la un conflict de 10 zile între cele două părți în mai 2021.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Reluarea luptelor vine după ore de calm relativ, care au dat naștere la speranțe pentru o încetare a focului. Israelul a efectuat un atac aerian asupra unor situri ale militanților în primele ore ale zilei de vineri, dar nu au avut loc atacuri cu rachete în timpul nopții. luptele din această săptămână sunt cele mai intense de la cele trei zile de ostilități dintre Israel și PIJ din august anul trecut, în care 49 de palestinieni au fost uciși în Gaza.

Israelul a declarat că cei trei comandanți PIJ plănuiau atacuri atunci când au fost uciși într-un atac aerian marți dimineață. Joi, Israelul a ucis alți doi comandanți – șeful forțelor de rachete ale PIJ și adjunctul său – în atacuri.

Forțele de apărare israeliene (FDI) afirmă că peste 850 de rachete au fost lansate din Gaza în ultimele patru zile, majoritatea fiind interceptate sau aterizând în zone deschise. Potrivit acestora, aproximativ o cincime dintre ele au căzut și au aterizat în Gaza. Potrivit IDF, patru persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în Gaza de rachete ratate, deși acest lucru nu a fost confirmat de surse palestiniene.

Citește și