• Vlad Craioveanu mărturisire, în direct, la Marius Tucă Show: ,,Eu, de 20 și ceva de ani, până la Adrian Sârbu, jur că n-am muncit niciodată”
  • V. Craioveanu, despre reinventarea sa ca jurnalist la Aleph News: ,,Aveam nevoie de puțină disciplină. Până acum, am făcut media din instinct”
  • Părintele Constantin Necula face radiografia lumii după pandemie:,,Ce ştiu sigur e că avem credincioşi cu bun simţ net superior politicienilor”
  • C. Necula:,,Vedetismul politic creat în jurul Covid-ului, extrem de periculos”

Invitați unul și unul în platoul Aleph News, în cadrul emisiunii ,,Marius Tucă Show” de joi seara! Un Vlad Craioveanu, într-o formă de zile mari, cu un suflu și un look nou – vorba aceea, nu contează cât de lung ai părul – povestește, în prima parte a emisiunii, ce înseamnă pentru el experiența Aleph, emisiunea ȘTIU, din a cărei echipă face parte, dar și reinventarea sa ca jurnalist.

În cea de-a doua parte, o reîntâlnire emoționantă – de data aceasta, prezent în platoul Aleph News – cu părintele Constantin Necula care zugrăvește, așa cum numai el știe, tabloul lumii după pandemie.  Nu a lipsit nici invitatul surpriză al serii, actrița Rodica Mandache, cea care din scaunul de ,,judecător” întervine critic, ori de câte ori situația o impune.

Vlad Craioveanu, despre întâlnirea cu Marius Tucă!

Marius Tucă și Vlad Craioveanu și-au amintit la începutul discuției de întâlnirea lor, de acum câțiva ani, de la Radio Smart FM, devenit între timp Smart Radio.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
RUSIA ATACĂ
CINE SUNT MEDICII DE MÂINE?
POLITICIENII SMART
CELE MAI PERICULOASE MAȘINI

,,Sincer? Tu m-ai prins într-un moment pe care încercam atunci să îl maschez, dar nu mă mai regăseam în nici un produs media, mă gândisem să schimb direcţia. (…) Şi întâlnirea mea cu tine mi-a dat speranţa că se mai poate face ceva. M-ai primit cu braţele deschise, m-am simţit acceptat în grup, iar după aceea am venit la pachet cu tine către Aleph Media.”

Vlad Craioveanu: ,,Eu, de 20 și ceva de ani, până la Adrian Sârbu, jur că n-am muncit niciodată”

Craioveanu recunoaște însă că, de când a intrat în echipa Aleph News a învățat ce înseamnă cu adevărat munca.

”V. Craioveanu: De când am venit la Aleph News, pot spune că am învățat și eu ceva despre jurnalism și despre muncă. Eu, de 20 și ceva de ani, până la Adrian Sârbu, jur, că n-am muncit niciodată.

A. Sârbu: Dar la început ai lucrat tot cu Sârbu.

V. Craioveanu: Da, dar atunci mă lăsa să nu muncesc, le zicea celorlalți: Băh, nu-l puneți la muncă, altfel nu mai e bun.”

V. Craioveanu: În momentul în care văd că am ceva de învățat, nu ezit s-o fac”

,,De obicei resping ideea de muncă, dar în momentul în care văd că am ceva de învățat și văd că pot să adaug niște plus valoare la ce înseamnă Vlad Craioveanu pe piața media din România, nu ezit s-o fac, cu orice risc, de a fi admonestat, certat. Prefer genul acesta de om unui om perfid care să te laude de mii de ori și apoi să primești șapte topoare în cap”, completează râzând Vlad.

,,Aveam nevoie de puțină disciplină. Termenul de paradigmă aici l-am cunoscut. Eu m-am bazat tot timpul pe instinct. Eu am făcut media din instinct, din ce am simțit eu. Aveam nevoie de o reconfigurare a traseului (…) Pentru mine ȘTIU înseamnă un nou început, o reformatare a ceea ce sunt.”

Povestea părului tuns în direct

Vlad Craioveanu vorbește și despre momentul în care s-a tuns, în direct, în studioul de radio, renunțând la celebra sa podoabă capilară:,,Pentru că domnul Adrian Sârbu mi-a zis că vrea pe post un chel que chose!”

Cât despre presa de astăzi și nevoia unui alt gen de jurnalism adresat publicului SMART, Vlad Craioveanu conchide: ”Toată presa e lipsită de substanță, era timpul pentru Aleph”.

Preotul Contantin Necula, tabloul lumii după pandemie:,, Ce ştiu sigur e că avem credincioşi cu bun simţ net superior politicienilor”

 Cum arată lumea după pandemie? Ne-a făcut vremea Covidului mai buni? Și, atunci, de unde atâta revărsare de ură? Cum a supraviețuit Biserica pandemiei și de unde injuriile la adresa preoților în toată această perioadă? Sunt doar câteva dintre temele pe care Părintele Constantin Necula le-a discutat împreună cu Marius Tucă.

Preotul Necula susține că, în această perioadă, care ne-a resetat fiecăruia dintre noi existența, a lipsit în primul rând dialogul cu oamenii, într-o mare de exagerări și de panică generală.

Invitatul lui Marius Tucă explică faptul că preoții nu sunt împotriva statului și că cer respect, atât pentru ei, cât și pentru credincioși.

 Cât despre începerea școlilor și controversele apărute în jurul acestui subiect – un fel de cartof fierbine pentru politicieni–  preotul Necula mărturisește: ,,Școala are nevoie să restarteze școala (…) Fără carte nu putem ajunge oameni întregi!”

Totodată, el susține că, în toată această perioadă dificilă, nu a auzit niciu cuvând de încurajare și de laudă la adresa dascălilor pe care îi susține și îi încurajează. ,,Cine au fost în ultimii ani instituțiile cele mai batjocorite? Cele care acum sunt aruncate în foc!”

C. Necula: ,,Televiziuni private deschise din altarele bisericilor”

”Lucrul pe care l-aș schimba, în mod cert, ar fi dialogul cu oamenii. Biserica a muncit foarte mult pe tema aceasta și sunt încântat de câte televiziuni private s-au deschis din altarele și din catapeteasmele bisericilor. Oamenii au înțeles eforturile bisericii. Au fost și preoți care au comentat, au făcut o întreagă teologie. Noi nu luptăm împotriva statului, nu suntem o unitate de desantă aeriană împotriva vreunui guvern. Noi cerem Guvernului să respecte inteligența preoților și inteligența credincioșilor ortodocși”.

C. Necula: ,,Când ai masca pe față, ți se văd doar ochii și ochii nu pot minți”

”Ce știu în mod cert este că avem credincioși cu un bun simț net superior politicienilor. Și o spun cu toată autoritatea. Mi-aș dori ca politicienii să privească la bunul simț al oamenilor din popor și să înțeleagă de acolo de ce au nevoie ca să își apropie poporul. Îi văd pe oameni că nu mai frisonează la toate mucavalele și că masca asta ne scutește, ne-a făcut să vedem măștile celelalte.

Când ai masca pe față, ți se văd doar ochii și ochii nu pot minți. Cenzura asta de imagine ne-a obligat să vedem ceea ce înseamnă omul cu adevărat. E ok ca oamenii să poarte mască în biserică, e bine pentru sănătatea noastră ca preoți. E foarte greu la spovedit, nu vrei să știi cum e.”

C. Necula: ”Percutarea asta a lumii m-a impresionat cel mai tare”

”Astăzi s-a stins unul dintre marii mei prieteni și unul dintre marii noștri neurologi, domnul profesor Băjenaru. Să știi că eu îi datorez omului acestuia inclusiv că dincolo de creierul nostru, există un stimul pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, încadrat în propria noastră ființă. Ei bine, asta am simțit, că dincolo de criza aceasta de identitate, m-a impresionat foarte mult modul în care s-au comportat polițiștii și jandarmii, ofițerii de armată, oamenii care au venit voluntar în biserică.

 Percutarea lumii m-a impresionat cel mai tare. Oamenii au înțeles și au percutat. M-a impresionat foarte mult cum corpul preoțesc a făcut un singur front. Nu toți am fost de aceeași părere. Noi mai bodogănim, că d-aia suntem și preoți”.

Constantin Necula despre propaganda și ocolirea adevărului

”Am înțeles acum, am citit mai multe cărți pe propagandă să mă pun la punct. Am constatat că propaganda e ocolirea adevărului. Oamenii aceștia nu spun adevărul. Mint. NU e vorba că fac din asta un scandal, ci mint. Și mint ordinar. Poți să minți în cifre, poți să minți în cuvinte, ei mințeau în tot. Și atunci, ca om al bisericii, simt nevoia să îmi apăr credincioșii.

Biserica nu e doar o adunătură de oameni care nu înțeleg. I-am tot auzit în perioada aceea vorbind de Evul Mediu. De-am fi ca-n Evul Mediu, ce departe am fi. Să ne fie rușine că ne batjocorim voievozii. Inclusiv în perioadele acestea pandemice, nu avem conștiința pe care o aveau ei de a-și apăra populația cu orice preț, ca să rămână în viață.”

C. Necula: ”Cuvântul Dor există, am învățat de la copii”

”Vă dau un singur exemplu: începe școala și toate știrile sunt împotriva școlii. Nimeni nu spune copiilor să aibă nădejde, că fără carte nu pot ajunge întregi. Nu avem niciun sfat pozitiv către profesori. Cred că ATI-ul țării la ora actuală este școala.

Copiii ăștia vor elibera când vor merge spre școală multe din spațiile pe care le-au ocupat câteva luni. Nu-i ușor să ții copiii acasă. Chapeau pentru copii, au dat o lecție de maturitate mult mai mare decât maturii pe care îi avem la ora actuală! Copiii au nevoie să fie protejați. Trebuie să li se spună că merg acolo să învețe. Nu poți să înveți să scrii de mână, dacă doamna nu scrie pe tablă cu creta, nu putem inventa lucrurile, le putem aplana, cântări.

Ce am învățat în ultima vreme de la copii: cuvântul Dor există, se întrupează în privirea lor. Eu am văzut, săptămâna trecută, doi copii care s-au întâlnit cu profesoara lor pe stradă. Marius, bate tot ce am văzut în România în ultimii ani. Plângeau, omule, de fericire, o pupau. Ce să iei distanță?!? Asta e teama mea: nu i-am învățat că distanța care se cere nu e obligatorie în situația în care te întâlnești cu cei care te cresc.”

C. Necula: ,,Vedetismul politic creat în jurul Covid-ului, extrem de periculos”

”Nu e un tunel Covid-ul ăsta, e o spirală extrem de periculoasă. Nu merge în sus, ci merge în jos, aici e pericolul nostru. Cred că poți să le spui oamenilor, că în ciuda acestei drame pe care o trăim, acestei aproape tragedii, soluția nu-i la noi. M-am uitat câte soluții s-au dat, în câte scenarii am fost încadrați.

Mie mi-a plăcut o afirmație a unui specialist belgian care a spus că singurii epidemiologi care s-au respectat au fost cei care au avut curaj să spună că, de fapt, nu știm nimic. Ei au știut că nu știu nimic, vorba bătrânilor filosofi. Să fi pornit de la ideea să stăm în casă, pentru că nu știm nimic. S-a creat și un fel de vedetism politic în jurul Covid-ului astuia care a fost extrem de periculos.”

C. Necula: ,,Statul român – nul, zero, prost organizat, în pandemie”

”I-am auzit pe unii judecându-ne și înjurându-ne. Am vrut odată să-l întreb pe un mare activist de stat care zicea să fie testați preoții. Eram 10.000 de testat și nu testaser[m niciun medic la ora aia. Să ne fie rușine!

Medicii, asistentele medicale, ei au fost în pericol. Lipsa măștilor, a mănușilor, a combinezoanelor, a testelor pentru ei, acolo e rușinea noastră națională. Am spus-o atunci și văd că a prins bine: fiecare ministru să își vadă de ministerul lui. Patriarhul își vede de ministerul lui. Am avut o ordine foarte clară, cum să facem lucrurile. Numai noi știm de unde ne-am luat mănuși, botinei, nu a venit niciun stat român să livreze la poarta bisericii măști. Știi ce m-a impresionat cel mai tare? Câteva bătrâne care ne-au adus cutia lor de măști de acasă, înțelegând că statul român în astfel de situații e zero, e nul, e prost organizat.”

C. Necula despre clasa politică din România: ,,Este covidată de 30 de ani!”

”M. Tucă: Cum ți s-a părut clasa politică în toată această perioadă, și nu vorbim de un partid sau altul?

Părintele Necula: Din punctul de vedere al clasei politice, suntem covidați de 30 de ani. Nu reușim nicicum să selectăm nevoile fundamentale ale poporului român față de nevoile de pripas ale unora din politică. Tot respectul meu pentru politicienii care și-au făcut datoria. Au fost președinți de Consiliu Județean, nu neapărat la Sibiu, care și-au făcut datoria cu mare calitate și mare omenie, că asta ne lipsește în astfel de situații”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Te invităm la o ediție specială ”Marius Tucă Show”, joi, 3 septembrie, de la ora 20.30. Prezent în platoul Aleph News – cu un suflu și un look nou – vorba aceea, nu contează cât de lung ai părul – Vlad Craioveanu povestește cum a fost reîntoarecea sa în lumea televiziunii, după 30 de ani în care a preferat să-și țină fanii aproape, dar pe calea undelor.

Craioveanu vorbește despre ȘTIU, singurul program de știri sub formă de show din cadrul stației Aleph News, dar și despre ce înseamnă pentru el să facă parte din acest nou proiect media.

Avem parte și de o întâlnire emoționată cu preotul Constantin Necula, prezent în premieră în platoul Aleph News. Acesta vorbește despre cum a supraviețuit biserica pandemiei, dar și despre bucuria reîntâlnirii cu oamenii.

Nu va lipsi nici invitatul surpriză al emisiunii! Rămâneți aproape și îl veți descoperi! O ediție “Marius Tucă Show” pe care nu vrei să o ratezi, joi, 3 septembrie, începând cu ora 20:30, la Aleph News.