• Actorul Sean Connery, care a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, s-a retras din lumea filmului în anul 2003.
  • S-a retras în 2003 după disputele pe care le-a avut cu regizorul ultimului său film. „M-am săturat să am de-a face cu tot felul de idioți”, a spus el atunci.
  • Până în 1999 Connery a interpretat roluri de eroi temerari, virili, însă în ultima parte a carierei i se ofereau numai roluri de bătrâni. Astfel de roluri nu i-a plăcut să interpreteze.

Actorul Sean Connery, care a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, s-a retras din lumea filmului în anul 2003, relatează The Telegraph. Cu o carieră care se întinde pe șapte decenii, actorul s-a retras din cinematografie, chiar dacă, fără îndoială, ar fi putut încă delecta publicul cu multe interpretări extraordinare.

În ciuda unui rol vocal în filmul de animație „Sir Billi” din 2012, câștigătorul Premiului Oscar nu a mai apărut pe ecran din 2003.

Actorul și-a anunțat decizia de retragere în 2006, la o ceremonie a Institutului American de Film (AFI), în timpul căreia i s-a acordat un premiu pentru întreaga carieră, declarând: „M-am retras definitiv”. Dar de ce s-a retras? Deși nu a fost niciodată confirmat acest fapt, se pare că ultimul film în care a jucat a fost o experiență atât de epuizantă, încât l-a determinat să nu mai participe vreodată la altul. Connery a avut deseori conflicte cu regizorul relativ neexperimentat Stephen Norrington despre care spunea atunci că ar trebui să fie „închis pentru nebunie”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În acest film, personaje din literatura fantastică a secolului al XIX-lea – Căpitanul Nemo, Dr. Jekyll, Dorian Gray etc. – fac echipă pentru a rezolva niște crime. „Liga Domnilor Extraordinari” a fost pe cât de haotic, pe atât de plictisitor, iar Connery a făcut tot posibilul să contribuie la salvarea filmului.

De-a lungul carierei sale actorul scoțian a lucrat cu regizori vizionari precum John Boorman, Brian De Palma și Terry Gilliam. Din păcate, anii trecuseră și criteriile se schimbaseră. Lumea filmelor de tip Marvel nu era una la care s-ar fi putut adapta cu ușurință.

M-am săturat de idioți”, a spus el în 2005. Connery s-a plâns de decalajul din ce în ce mai mare dintre „persoanele care știu să facă filme și persoanele care dau undă verde filmelor”.

Însă un factor hotărâtor în decizia sa de retragere a fost probabil și o anumită lezare a imaginii sale de sine. Lui Connery i-a plăcut întotdeauna să interpreteze eroi temerari, virili și a făcut asta până în 1999, când a jucat în „Capcană pentru hoţi”, unde o are ca parteneră pe Catherine Zeta-Jones, care era cu 39 de ani mai tânără decât el.

În ultima parte a carierei i se ofereau însă numai roluri de bătrâni. Faptul că percepția despre el se schimbase a fost confirmat atunci când Steven Spielberg a încercat să-l aducă înapoi pe ecrane ca tatăl lui Indiana Jones în filmul „Indiana Jones și Regatul craniului de cristal” din 2008.

„Am vorbit cu Spielberg, dar nu a mers”, a spus Connery în 2007. „Tatăl lui Indy nu era chiar atât de important. Le-am sugerat să-l omoare în film, l-ar fi tratat mai bine în felul ăsta”.

Doar dacă ar fi primit un rol central l-ar fi interesat. Astfel, decât să se vadă interpretând pensionari, bunici și bătrâni înțelepți, Connery a hotărât că îi este mai bine să joace golf la casa sa din Bahamas.