Frații Popescu, la Marius Tucă Show: „Ieșiți din casă, nu mai țineți banii sub parchet”

Loading video

Marius Tucă: Aproape jumătate din românii HoReCa nu știu dacă mâine mai au locul de muncă. Bun găsit la o nouă emisiune cu frații Popescu.

Mihai Popescu: A fost foarte  greu. Aveam tot felul de festivale. Dintr-o dată toate acestea s-au tăiat. Cel puțin noi doi, suntem pozitivi.

Marius Tucă: Și eu sunt pozitiv dar în curând o luăm razna. România e ultima țară care a deschis restaurantele înăuntru.

Mihai Popescu: Noi credem că nimeni nu are curaj, e an electoral, nu riscă cu o industrie mică. Ea nu reprezinta mare lucru în PIB, așa că avem alte priorități. E unul din puținele sectoare în care se poate crește exponențial. Nu avem mașini Tesla de mâine, dar avem potențial. Industria a fost practic abandonată după 90. Există niște firme care produc subansamble de masini. Ăsta era segment cu potențial enorm. 1, 5% poate ajunge la 10-15%, includ și zona de turism. E un business conex care antreneaza și alte industrii conexe.

Marius Tucă: În urmă cu 20 de ani majoritatea clienților erau străini.

Mihai Popescu: Noi abia încercăm să îl punem pe roate, sa nu mai comanzi paste sau macaroane cu brânză, sa orientăm lumea spre afară.

Marius Tucă: Apropo de industriile conexe, producătorii și distribuitorii de vin s-au dus în cap. Chestia cu delivery a fost de supraviețuire. Ce ne așteaptă din toamnă-iarnă, când terasele se închid și intrăm în restaurante?

Liviu Popescu: A fost un vibe bun faptul că lumea a ieșit la terase. Îngrijorarea mea vine de acum încolo, când se închid terasele. De la 1 octombrie va fi o situație neplăcută pentru că sezonierii, cei care au lucrat pe litoral se întorc acasă și vom începe să plătim taxe.

Marius Tucă: Cum vedeți trecerea de la terase la înăuntru?

Liviu Popescu: Sunt norme clare… Luăm de exemplu compania multinațională care are birouri în zona Pipera. Ea își anunță angajații că până la 1 ianuarie nu vin la birou. Astfel compania salvează bani de chirie, ține angajații acasă, și încă nu știe dacă e mai rău sau e mai bine. Ce se întâmplă cu angajatul care mergea la birou? Orice întâlnea el în drumul spre servici, shaormerii etc, sunt moarte. Vom vedea ce efecte vor avea și măsurile, indirecte, care vor lovi din plin. În vârful lanțului trofic se află oamenii de afaceri. Ei au banii să țină spațiile deschise, dar încep să se conserve. Noi ne-am creat unelte ca să refacem asta, avem un atelier cu 50 de oameni în zona Horeca. Unii oameni nu înțeleg că trebuie să ieși și să-ți continui viața, cu sau fără mască, deja ai creat un business, nu poți să îl închizi pur și simplu.

Marius Tucă: Dacă la început oamenii mai investeau intr-o terasă, mobilă, acum au renunțat?

Liviu Popescu: Au renunțat de teama măsurilor luate de stat.

Marius Tucă: Cum au stat lucrurile la mare? Mulți au zis ca oamenii s-au închesuit in cluburi?

Mihai Popescu: Cei care au business acolo, în general, au respectat măsurile

Marius Tucă: O să mai discutăm, am fost și eu în câteva locuri în care nu era nici măcar dezinfectat pe masă.

Liviu Popescu: Aveai o masă critică, acum începe pe bune greul.

Marius Tucă: Care va fi comportamentul clienților?

Mihai Popescu: Cu toate aceste vești de la televizor ne gândim dacă în toamnă clienții vor lua masa în oraș.

Liviu Popescu: După momentul Colectiv s-a interzis brusc fumatul. Toată lumea a zis că localurile vor fi pline, că vin nefumătorii. Orice business a fost minus 30%. Toti au zis că o sa fie plin, dar nefumatorii nu au ieșit.

Marius Tucă: Ați avut comenzi online? Trebuie să ținem cont și de cei care nu vor să iasă. Să spunem că a fost bine pe terasă, si era o bună întrebare, vor intra oamenii în restaurant, la fel cum au mers să stea pe terasă?

Mihai Popescu: Cei care au mers la terasă o să meargă si la restaurant, dar cum îi scoți din casă?

Liviu Popescu: Nimeni nu vrea să își asume înainte de alegeri, dar credem că după 1 octombrie se mai relaxează măsurile, altfel mulți o să-și închidă afacerile.

Marius Tucă: Și eu am prezentat multe studii care arată că restaurantele sunt pe ultimul loc în materie de de infectare.

Liviu Popescu: Macron vrea să relanseze economia în Franța. Dacă lumea e în șomaj o să aiba loc alte anomalii în țară. Suntem o industrie mica dar periculoasă. Vorbesc ca om de afaceri, să vedem partea economică. De ce am stat 2 luni în casă?

Marius Tucă: Bună intrebare!

Mihai Popescu: Fiul meu ținea punga de la delivery o oră la ușă ca să nu ia COVID.

Marius Tucă: Există pericolul ca în noiembrie decembrie să vină Orban și să zică mai stăm până la Crăciun în casă, ceea ce pentru mine e inadmisibil.

Liviu Popescu: Asta ar duce la implozie!

Mihai Popescu: Unul din managerii noștri voia credit, i s-a spus direct că cei din Horeca nu primesc credite. Deci nici dezvoltatorii imobiliari nu mai vând apartamente, dacă nu consumăm.

Marius Tucă: Tot așa sunt producătorii de carne, de fapt toti producătorii, nu mai au unde să își dea marfa.

Mihai Popescu: Cine a avut la ciorap o sumă, se va vedea la prima ploaie. La 5 vine întunericul, vine factura la încălzire.

Marius Tucă: Din octombrie vin problemele. Sezonul ăsta care s-a prelungit o lună.

Mihai Popescu: Am avut mulți angajați în străinătate pe vapor. Au lucrat 10 ani și nu aveau nimic strâns.

Marius Tucă: Vă lăsați copiii la școală?

Mihai Popescu: Clar.

Marius Tucă: Nu a fost ușor ca unele familii să stea luni de zile cu copiii în casă.

Liviu Popescu: Problema nu sunt doar copiii care învață, ci și părinții. Ce faci cu un copil de cinci ani, care are veșnic nevoie de ceva?

Marius Tucă: Nu duceți lipsa evenimentelor mari?

Mihai Popescu: Cred că de concerte mari va fi vorba în doi trei ani. Cred că se va schimba profilul celor care merg la concert.

Marius Tucă: Care e mesajul vostru referitor la succesul vostru? Eu zic: oamenii ăstia construiesc acest business de 15 ani. Care ar fi mesajul vostru pentru cei care vin la voi la restaurante, cluburi.

Liviu Popescu: Eu nu as vorbi de noi, ci de toată industria. Iesiți din casă! Nu tineți banii sub parchet că nu rezolvați nimic.

Exit mobile version