• Profesorul și doctorul Adrian Streinu Cercel face o analiză amplă a pandemiei de coronavirus din România.
  • Acesta îți spune cum poate virusul să-și amplifice puterile.
  • Adrian Streinu Cercel: „Grupele de vârstă și agresivitatea virusului au suferit modificări”.

Marius Tucă: Domnule profesor, mă bucur că ați venit. Mi-ați spus că veți purta mască. De ce ați dispărut din spațiul public?

Adrian Streinu Cercel: Nu am dispărut. I-am susținut în plan profesional. Fiecare își alege cu cine să facă echipă.

Marius Tucă: A fost un document care a ieșit în presă și ați fost executat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Adrian Streinu Cercel: A fost pretext.

Marius Tucă: Au fost mulți români care au intrat în Romania fară să ia măsuri. Acesta a fost păcatul?

Adrian Streinu Cercel: Nu ai cum să oprești pandemia în timp real… doar dacă țările fac asta în același timp. O singură țară a fost care a reușit să stopeze.

Marius Tucă: China.

Adrian Streinu Cercel: China.

Marius Tucă: Faceți o analiză? Cum credeți?

„Migranții reprezintă o problemă”

Adrian Streinu Cercel: Am avut un start foarte bun. Lucrurile au evoluat foarte bine. Nu a fost răbdare. Aceste lucruri nu te lasă nepedepsit. Pe suedezi nu i-a interesat. Chiar și premierul Britaniei, slavă Domnului că a scapăt. Franța este descendentă. Migranții reperezintă o problema.

Marius Tucă: Cu căile de transmitere a virusului?

Adrian Streinu Cercel: Viteza este de 7m pe secundă. Contaminează suprafețele. Mâna reprezintă cel mai mare pericol. Vedem cum se transmite virusul de la o persoană. Vedem de ce se întâmplă așa. Pe elementele care conțin cupru stă până la 80 de ore. Pe oțel inoxidabil la fel. Virusul și-a întors spatele și a spus că vrea să cucerească Planeta. A luat avionul, a venit în Europa, apoi s-a dus în SUA. Pe hârtie 2 – 3 ore sta virusul.

Marius Tucă: În cazul în care lumea este deschisă, regulile rămân același. Distanța de un metru și jumătate.

„Nu trebuie să se mai facă haz de persoanele care stau cu masca în mașină. Dacă stați cu fereastra deschisă este și mai rău”

Adrian Streinu Cercel: Unele persoane râd de personale care poartă masca în mașină. Daca stați cu fereastra deschisă este și mai rău.

Marius Tucă: Cum vedeți că se va întâmpla? Ce se va întâmpla? Vin virozele respiratorii, alegerile.

Adrian Streinu Cercel: Virusul nu o să vina. Acest virus se comportă ca leul care intră în pădure. Decursul unei epidemii… poate să stea în mijlocul populației 2 – 3 ani de zile.

Marius Tucă: Nu am crezut. Apropo de studii, virusul rămâne în comunitate?

„Virusul rămâne în comunitate”

Arian Streinu Cercel: Da. Virusul a luat-o pe căi diferite. Mulți asimptomatici. Cei care au fost asimptomatici au fost pionii. Ca și când vara asta nu am fi putut să stam potoliți. Chiar dacă anul trecut nu au fost în concediu, acum parcă au vrut special să se duca în concedii. Măsurile s-au luat în toate țările.

Marius Tucă: Domnule profesor, citeam un studiu despre cât stă virusul în organism. Este un studiu făcut în Marea Britanie.

Adrian Streinu Cercel: Organismul este foarte agresiv. Virusul i-a cerut organismului să îl lase să îl replice.

Marius Tucă: Asimptomaticii puteau să transmită o cantitate mai mică?

Adrian Streinu Cercel: Nu mai contează.

Marius Tucă: Este cazul ca oamneii să își facă vaccinul? Am făcut vaccinul pentru gripă.

Adrian Streinu Cercel: Vaccinul tetravalet și bine ar fi dacă mâine de dimineață faceți alt vaccin. Vă asigură o protecție, este dintre cele mai virulente.

Marius Tucă: Deja mi-ați făcut 5 vacccinuri.

Adrian Streinu Cercel: Deocamdată doar 2.

Vom avea 200.000 de cazuri?

Marius Tucă: Vom avea 200 de mii de cazuri?

Adrian Streinu Cercel: Probabil. Trebuie să vorbim cu noi înșine. Ce vrem noi de la noi. Această mască va face diferența. Acoperim nasul și gura. Prima situație în care iei virusul și nu se întâmplă nimic. Ei bine, a 3-a situație te scoate din peisaj.

Majoritatea care au murit au fost persoane peste 65 de ani. Microorganismele sunt din categoria virusului. Am făcut clarificarea unde să punem primele cazuri. Așa s-a întâmplat cu Ebola, Malaria… au fost invalidate diagnosticele.

Balș-ul a avut capacitatea să îi pună imediat în funcțiune. Mă bucur că lumea a făcut un pas extarordinar în laborator. Rămâneam cu metode vechi și acum intensificam investigațiile. La Matei Balș am pus materialele pe masa.

Le-am comparat, le-am dat Ministerului Sănătății, pe care le-a și publicat. Datele le-am și schimbat. Sunt unele cu rezultate interesante. Trebuiesc utilizate la început. Când se oxigenează bine sau nu. Degeaba ai sânge daca nu se întâmplă nimic.

Nenerocitul ăsta de virus acumulează teren după teren până cuprinde tot plămânul. Am mers cu doze mai joase. A trebuit să citim zi și noapte. Accesul la informație este liber. Până anul trecut scoteam banul din buzunar.

Marius Tucă: Hidroxiclorochina se administrează la început?

Adrian Streinu Cercel: Da. Trebuie să îl dai din faza inițială. Au apărut alte antivirale. Sunt în studiu.

Marius Tucă: Apropo de acest studiu cu ponderea cazurilor pe ponderea de vârstă. Peste 60 de ani. Avem un număr foarte mare de decese. Vedem în acest grafic. S-a schimbat?

Adrian Streinu Cercel: Și a căpătat virulență virusul. Când trece de la o persoană la alta.

Marius Tucă: Un număr mai mare la bărbați decât la femei. De ce a devenit mai puternic?

„Virusul câștigă virulență de la fiecare persoană în parte”

Adrian Streinu Cercel: Încearcă să câștige teritoriu. De la fiecare persoană în parte crește virulența. Așa se întâmplă de fiecare dată când intră de la o persoană la alta, își crește virulența. Orice informație în plus este binevenită. Cei care s-au dus să își facă testul… a fost de bun augur.

Marius Tucă: La începuturi nu vă părea rău că nu s-a făcut?

Adrian Streinu Cercel: Peste 90% din populație este populația receptivă la virus.

Marius Tucă: Aici avem județele care nu sunt cele mai afectate. O să intram în legătură cu Eugenia Foarfeca. Are câteva întrebări. Buna seara!

„21 de copii internați azi la ATI, la Balș”

Eugenia Foarfecă: Îi cunosc foarte bine munca. Cum este războiul pentru institut? Cați oameni infectați aveți acolo?

Adrian Streinu Cercel: S-au contaminat în afara institutului. Noi, de 2 ori pe an, facem exercițiu de dezechipare. Când a fost de pe vreamea cu Ebola am făcut echipe cu 3 oameni. Având acest exercițiu, ne-a fost ușor să facem asta. Vorbim noi intre noi. În momentul în care încep astfel de probleme mai apar mai multe probleme. Personalul trebuie să aibă condițiile să lucreze. Daca nu iți asiguri personalul și îl îmbolnăvești, nu mai ai cu ce să lupți.

Eugenia Foarfecă: Știu cât de multa munca este. Mulți suntem părinți, aveți copii cu coronavirus internați pe secția de ATI?

Adrian Streinu Cercel: Foarte puțini. Sunt 21 de copii internați astăzi.

Eugenia Foarfecă: Protocoalele de acest tratament sunt diferite?

Adrian Streinu Cercel: Variază. Variază de la greutatea celui mic. Nu îmi place să fac medicină cu TV, aveți o emisiune online.

Marius Tucă: Să îți spun un lucru foarte interesant: cei care au murit aveau probleme cu diabetul, cardiovasculare, afecțiuni neurologice, renale. Diferență este mare. Afecțiuni pulmonare. Este interesant.

Eugenia Foarfecă: Nu avem de-a face și cu o rediagnosticare? Se pot preveni aceste complicații?

Adrian Streinu Cercel: Este un program. Erau pacienți care își neagu afecțiunea. Ele se fac prin suportul unor cadre medicale. Evident, sunt eforturi personale. Ar trebui să existe un program, dar avem probleme de la care nu știi cum să începi.

Marius Tucă: Studiul raportează că până la 90% au avut o cantitate foarte mică.

Adrian Streinu Cercel: Este irelevant. Este un procent.

Marius Tucă: Ce părere aveți?

Adrian Streinu Cercel: Există o explicație: daca l-am testat după 7 zile rămâne o proporție. Noi putem să aplicăm ce vrem în Romania, dar să ajungem la concluzia cum să o facem la modul susținut. 24 de micro-organisme, virsul Coronavirus, gripele. Se face într-o ora testul. La o oră sunt mai scumpe. Test de gripa care se face în 5 minute.

Marius Tucă: Credeți că m-am comportat rezonabil? Când l-am văzut pe domnul Apostolescu am crezut că mă omoară. Categoriile de vârstă sunt cele mai afectate. Uite, la 50 stau bine, dar nu atât de bine. S-au schimbat multe?

„Grupele de vârstă și agresivitatea virusului au suferit modificări”

Adrian Streinu Cercel: Grupele de vârstă, agresivitatea virsului s-au schimbat. A crescut virulența acestui virus.

Marius Tucă: Începe scoala. Transmiteți oamenilor politici un mesaj.

Adrian Streinu Cercel: Școlile vor începe, problema este cum vor începe? Jumătate online sau jumătate acasă? Elevii sunt foarte receptivi, inclusiv la purtatul măștii.

Marius Tucă: Deci nu vor fi mari probleme? Ce se va întâmpla cu scoala online?

Adrian Streinu Cercel: Bună întrebare. Începe online, vom face cursuri online. Clasa politică să știe unde poate să deschidă o zonă de vot. Problema este cum se va vota în spitalele COVID. Apare un risc…

„Spitalele nu vor mai semăna cu ceea ce au fost înainte. Vor fi modificate”

Eugenia Foarfecă: Intrăm într-o eră a pandemiilor. Ce ar trebui să facă România să fie pregătită?

Adrian Streinu Cercel: Spitalele nu vor mai semăna cu ce au fost înainte. Vor fi modificate. Nu mai seamănă nimic cu nimic. Între medic și pacient trebuie să existe distanță. O serie de investigații sunt amânate. Lucrurile se schimbă.

Marius Tucă: O știre de ultima ora: afecțiuni ale laringelui.

Adrian Streinu Cercel: Ai 3 doctori, ai 3 păreri. Nu se modifică circulația aerului la nivel respirator.

Marius Tucă: Când se vă termina totul?

Adrian Streinu Cercel: În 2023.