• Industria de film din Ungaria a crescut de 10 ori în ultimii 10 ani.
  • Budapesta este pe locul 2 în topul locațiilor de filmări din Europa.
  • În Ungaria au fost filmare producții ca „Dune” și „Poor Things”.
  • PIB-ul Ungariei a crescut de 4 ori în ultimul deceniu Valoarea industriei de film din Ungaria este de 1 mld. de €.

Pe filme le merge bine. Este cazul industriei de film din Ungaria, care, în ultimii 10 ani a crescut de 10 ori ca număr al producțiilor. Budapesta a ajuns pe locul doi în topul locațiilor de filmări din Europa, pe primul fiind Londra. Filme ca Dune, Marţianul”, Blade Runner 2049”, Văduva Neagră” și Poor Things” au fost filmate în Budapesta.

Producătorii de film străini preferă Ungaria datorită costurilor mici, forței de muncă ieftine, stimulente fiscale, dar și pentru că maghiarii au infrastructura dezvoltată – studiouri, echipamente și, cel mai important, oameni cu experiență. Creșterea se vede în economie, școlile de profil și premiile internaționale primite de tehnicienii maghiari pentru producții străine.

Din punct de vedere economic, PIB-ul Ungariei a crescut de 4 ori în ultimul deceniu, datorită industriei cinematografice, arată datele Portofolio. Însă nu e totul lapte și miere: industria lor de film este considerată un teren favorabil propagandei guvernamentale. Valoarea industriei de film din Ungaria este de un miliard de euro, dar nu sunt singurii care se remarcă.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT

De exemplu, în 2022, Polonia a produs 367 de filme, documentare și scurtmetraje, iar valoarea industriei lor se estimează la 2 miliarde de euro. În Cehia, studiourile străine cheltuie în jur de 555 de milioane de euro anual.

Citește și