Irlanda și Croația se califică în finala Eurovision. Ce alte țări trec de semifinală

Irlanda a rupt „blestemul” Eurovision, calificându-se în marea finală a concursului pentru prima dată din 2018. În mod corespunzător, a făcut acest lucru cu ajutorul unei „vrăjitoare spiriduș gremlin” – alias cântăreața Bambie Thug, al cărei imn electro-metal Doomsday Blue se numără acum printre favoriții la victorie, scrie BBC.

Printre celelalte trupe care au trecut de prima semifinală de marți s-au numărat Baby Lasagna din Croația și Windows95Man din Finlanda, în timp ce fanii s-au bucurat de cele mai ieșite performanțe ale anului. Cu toate acestea, au fost vești proaste pentru fanii Eurovision din Australia. Reprezentația lor, Electric Fields, nu s-a calificat, la fel ca și cele din Moldova și Islanda.

Între timp, organizatorii au fost nevoiți să își ceară scuze după ce unul dintre artiștii de marți a afișat un simbol pro-palestinian. Eric Saade, care s-a aflat printre numerele de deschidere ale spectacolului, a purtat pe braț un keffiyeh – un tip de eșarfă folosită de obicei de persoanele care doresc să arate că sunt pro-palestiniene.

O purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) a declarat: „Concursul Eurovision este o emisiune TV în direct. Toți artiștii sunt informați cu privire la regulile concursului și regretăm că Eric Saade a ales să compromită natura apolitică a evenimentului”.

Înainte de evenimentul de la Malmö Arena din Suedia, fanii au fost avertizați să nu aducă steaguri, simboluri sau genți palestiniene în sală. Membrii publicului au fost supuși unor controale de securitate stricte.

Perioada premergătoare concursului a fost caracterizată de opoziția față de participarea Israelului, pe fondul îngrijorărilor legate de costul umanitar al războiului din Gaza.

Trupa irlandeză Bambie a declarat reporterilor că li s-a „ordonat” să elimine gesturile politice din ținuta lor înainte de spectacolul din semifinală. Costumul lor includea inițial o scriere celtică veche cunoscută sub numele de Ogham, care, potrivit acestora, ar fi scris „încetarea focului” și „libertate pentru Palestina”.

Ogham este un alfabet irlandez antic, reprezentat printr-o serie de semne pe pietre, și este cea mai veche sursă scrisă a limbii irlandeze, datând din secolul al IV-lea d.Hr. „A fost foarte important pentru mine, deoarece sunt pro-justiție și pro-pacea, din păcate a trebuit să schimb aceste mesaje astăzi… [un] ordin din partea EBU”, a declarat Bambie.

Cine s-a calificat din prima semifinală?

Cele 10 numere care au reușit să se impună în urma votului publicului de marți au fost:

Au plecat acasă Moldova, Islanda, Australia, Polonia și Azerbaidjan. Rezultatele au fost un adevărat șoc pentru Hera Björk din Islanda și Natalia Barbu din Moldova.

Citește și

Exit mobile version