• Israelul va putea participa la ediția din acest an a concursului Eurovision după ce și-a schimbat versurile cântecului.
  • Eden Golan va cânta pentru Israel la concursul din Suedia.
  • Acesta includea versuri precum: Nu mai este aer de respirat” și Toți au fost copii buni, fiecare dintre ei” – aluzii aparente la victimele crimelor comise de Hamas.

Israelul va putea participa la ediția din acest an a concursului Eurovision după ce și-a schimbat versurile cântecului, au anunțat organizatorii. Eden Golan va cânta pentru Israel la concursul din Suedia, dar cântecul său original, October Rain, a stârnit controverse, deoarece s-a considerat că face referire la atacurile Hamas din 7 octombrie, scrie Sky News.

Acesta includea versuri precum: Nu mai este aer de respirat” și Toți au fost copii buni, fiecare dintre ei” – aluzii aparente la victimele crimelor comise de Hamas.

Eurovision se prezintă ca un eveniment apolitic și poate descalifica concurenții care se consideră că au încălcat această regulă. Au existat presiuni asupra televiziunilor europene pentru a boicota participarea Israelului la concurs din cauza războiului din Gaza.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

După ce inițial a refuzat să schimbe versurile, televiziunea publică israeliană Kan a fost de acord să le modifice în urma unei intervenții a președintelui țării, Isaac Herzog.

Această ultimă evoluție survine după ce doi miniștri belgieni au cerut ca Israelul să fie exclus din competiția din luna mai în timp ce războiul din Gaza este în curs de desfășurare, ca măsură punitivă pentru victimele civile palestiniene.

La fel cum Rusia a fost exclusă din concursuri și din Eurovision în urma invaziei sale în Ucraina, Israelul ar trebui să fie exclus până când va pune capăt încălcărilor flagrante ale dreptului internațional, care provoacă mii de victime, în special copii”, a declarat ministrul culturii, Benjamin Dalle.

Citește și: